Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Jacques Chiracot

Vágólapra másolva!
Közpénzek elsikkasztásában, bizalommal való visszaélésben találták bűnösnek a volt francia elnököt. Chirac az ítélet után úgy reagált: tiszta a lelkiismerete és nem követett el semmilyen hibát, ennek ellenére nem fellebbez a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találta csütörtökön a párizsi büntetőbíróság Jacques Chirac volt francia államfőt közpénzek elsikkasztásában és bizalommal való visszaélésben. A volt elnököt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az összevont perben vizsgált két hasonló jellegű ügy Chiracnak még az elnökséget megelőző párizsi főpolgármesteri időszakára (1977-1995) nyúlik vissza: a városházán létrehozott fiktív állásokon keresztül jutattak közpénzeket a Chirac által alapított és akkoriban általa irányított Tömörülés a Köztársaságért (RPR) nevű jobboldali párt munkatársainak.

Chiracnak tíz napja van fellebbezni. A volt államfő azonban közleményben tudatta: nem él ezzel a lehetőséggel, még úgy sem, hogy "alapjaiban vitatja az ítéletet". A döntést azzal indokolta, hogy "sajnos már nincs birtokában az ahhoz szükséges összes erő, hogy új bírák előtt folytassa a harcot az igazságért". Megismételte, hogy tiszta a lelkiismerete, nem követett el semmilyen hibát.

A volt államfő kijelentette: tudatában van annak, hogy ebben az ügyben nemcsak egy ember becsülete forog kockán, hanem a köztársasági elnöki tisztség méltósága. "Úgy hiszem, hogy az intézményeink iránti tisztelet megköveteli, hogy eljöjjön a nyugalom" - mutatott rá, hozzátéve, hogy az őt háromszor is polgármesterré választó párizsiak ítéletére bízza magát, valamint honfitársaiéra, "akik tudják, hogy becsületes ember", mindig valamennyi francia összetartásáért, Franciaország nagyságáért és a békéért küzdött.

Először fordult elő az 1958 óta tartó ötödik Francia Köztársaság történetében, hogy egy volt államfőt elítélt egy bíróság.