Sajnálja a német elnök, hogy nem beszélt félmillió eurós magánkölcsönéről

2011.12.15. 20:20

Jobb lett volna, ha az 500 ezer eurós hitelről már korábban beszámol - reagált közleményében Christian Wulff német államfő arra, hogy a hét elején kiderült, hazudott arról a kölcsönről, amelyet még 2008-ban kapott egy gazdag üzletember feleségétől.

Sajnálkozását fejezte ki csütörtökön Christian Wulff német államfő a lakáshitele körül a hét elején kirobbant ügy miatt, és közölte, hogy a hitelszerződést, illetve az egyéb vonatkozó iratokat letétbe helyezi egy ügyvédnél, és a sajtó betekinthet azokba. Közleményében az államfő azt írta: jobb lett volna, ha az 500 ezer eurós hitelről már korábban beszámol. Ez azonban elmaradt, és így "téves benyomás keletkezhetett. Ezt sajnálom." Az elnök hivatalának honlapján publikált közleményben azt írta: a kérdésre ugyan pontosan válaszolt, mégis jobb lett volna, ha már akkor beszámol a vállalkozó feleségétől felvett hitelről, hiszen az üggyel összefüggésben nincs takargatnivalója.

A kormányzó kereszténydemokraták üdvözölték az államfő lépését, és sürgették az ügy körüli polémia beszüntetését. A szociáldemokrata párt - a legnagyobb ellenzéki erő - tiszteletre méltónak nevezte a lépést, és azt hangsúlyozta, hogy mindenki hibázhat.

A BBC néhány napja számolt be arról, hogy a német elnök és felesége a félmillió eurós, vagyis mintegy 150 millió forintos magánhitel-szerződést 4 százalékos kamatra írta alá Edith Geerkensszel, a vállalkozó feleségével még 2008 októberében. 2009-ben a Wulff házaspár Floridában nyaralt, Egon Geerkens villájában. Később kiderült, hogy a repülőn az üzleti osztályon utaztak, de a felárat nem fizették meg. Christian Wulff akkor nyilvánosan elismerte, hogy hibázott, és kifizette a háromezer eurós különbözetet.

Az ellenzéki Zöldek azonban 2010 februárjában arról is kérdezték, milyen üzleti kapcsolatokat ápol a vállalkozóval. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy az utóbbi tíz évben semmilyen üzleti kapcsolat nem volt közte és a vállalkozó, illetve az érdekeltségi körébe tartozó cégek között. A Bild című német napilap szerint Wulff ezzel szándékosan félrevezette az alsó-szászországi törvényhozást.

A BBC a Bild információira hivatkozva arról számolt be, hogy a német elnök és felesége egy házat vásárolt abból a félmillió eurós kölcsönből, amelynek összegét a megállapodás szerint 2013 novemberéig kellett volna visszafizetniük. Miután azonban a magánhitelről szóló hírek megjelentek a német sajtóban, információk szerint Christian Wulff egy banki jelzáloghitellel váltotta ki a vállalkozótól kért kölcsönt. A német sajtó arról is cikkezik, hogy az elnök hazudott a kölcsönről, és az ellenzék az alsó-szászországi parlament megtévesztésével vádolja.