Évekig szivárgott a sugárzó anyag az izraeli atomerőműből

Vágólapra másolva!
Többször is sugárzó anyag szivárgott az izraeli dimónai atomerőműből - ismerte el a létesítmény korábbi helyettes vezetője abban a perben, amelyet súlyosan megbetegedett dolgozók indítottak. A felperesek ügyvédje szerint már 1992-ben is készült egy feljegyzés a szivárgásról.
Vágólapra másolva!

Sok munkás súlyos daganatos megbetegedés áldozata lett az izraeli Negev sivatagban álló dimónai atomerőműből évek óta szivárgó sugárzás miatt - írta csütörtökön a Haarec című izraeli napilap internetes kiadása. A lap szerint az atomerőmű mintegy 50 jelenlegi és volt dolgozója fordult a bírósághoz pénzbeli kártérítést követelve megromlott egészségi állapota miatt.

Az első, szerdai bírósági meghallgatáson Ilán Kaner, a károsultak ügyvédje közölte: dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a reaktor biztonsági rendszerében bekövetkezett meghibásodások miatt több ízben történt radioaktív szennyeződés nemcsak magában az erőműben, de a környékén is. Az ügyvéd idézett egy biztonsági ellenőr 1992-es feljegyzéséből, amely szerint radioaktív anyagot találtak az erőműhoz nem tartozó területen is.

A védelem tanúja, a reaktor biztonsági részlegének egykori helyettes vezetője, Dán Litaj szerint történtek sugárzóanyag-szivárgások. Mint mondta, "ilyen balesetek az erőmű megépítése óta történtek és mostanában is előfordulnak". A tárgyalás azután folytatódik, hogy a vád benyújtja a petah-tikvai kerületi bíróság bírája által kért, a felperesek állítását igazoló dokumentumokat.