Feloldotta a líbiai bankok elleni szankciókat az ENSZ és az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Negyvenmilliárd dollár kerülhet vissza Líbiába, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Egyesült Államok feloldotta az ország elleni szankciókat és a bankjai elleni büntetőintézkedéseket. Várhatóan több milliárd dollárnyi további líbiai vagyont szabadítanak fel nemsokára máshol is a világban.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Egyesült Államok feloldotta a líbiai bankok elleni büntetőintézkedéseit, és megszüntette a bankok vagyonának zárlatát. A BT a líbiai központi bank és egyik leánybankja elleni büntetőintézkedéseit vonta vissza, így befagyasztott vagyonuk, negyvenmilliárd dollár visszakerülhet az országhoz az újjáépítés segítésére.

Nem sokkal ezután jelentette be az Egyesült Államok, hogy felszabadított több mint 30 milliárd dollárnyi líbiai bankvagyont. William Hague brit külügyminiszter pedig közölte: kormánya sürgetni fogja az Európai Uniót, hogy szabadítsa fel a Nagy-Britanniában befagyasztott, tízmilliárd dollárnyi líbiai vagyont. Várhatóan több milliárd dollárnyi további líbiai vagyont szabadítanak fel nemsokára máshol is a világban. Hague szerint mindez újabb jelentős fordulópontja a líbiai átmenetnek.

A líbiai bankvagyont a nemzetközi közösség a Moammer Kadhafi líbiai vezető és diktatórikus rendszere elleni lázadás kezdete után, márciusban fagyasztotta be. A líbiai átmeneti kormány az elmúlt időszakban többször is sürgette a befagyasztott mintegy 150 milliárd felszabadítását, hogy ki tudja fizetni az állami alkalmazottakat, és biztosítani tudja az ország működését.

Több, Líbia elleni szankciót feloldottak ugyan Moammer Kadhafi rezsimjének bukása után, a pénzek nagy részének a felszabadítása azonban különböző jogi és technikai okok miatt nagyon lassú volt - írja a BBC internetes oldala.

A szankciók feloldásának a bejelentése után váratlanul Tripoliba látogatott szombaton Leon Panetta amerikai védelmi miniszter. Személyében első ízben jár az amerikai védelmi minisztérium első embere Líbiában. Sajtóértesülések szerint Panetta Abdur-Rahmán al-Kíb líbiai miniszterelnökkel és Oszáma Dzsuali védelmi miniszterrel tárgyal.

Kadhafi 42 éves uralma augusztusban ért véget, amikor csapatai feladták a fővárost, Tripolit. A diktátort nem sokkal később tűzharcban megölték a felkelők. Családjának egyes tagjai ugyanakkor külföldre menekültek, és a Reuters szerint az ENSZ-ben attól tartanak, hogy a zárolás feloldása után jogot formálnak a vagyonra.