Bácsikájával és tábornokaival osztozkodik a hatalmon Észak-Korea új ura

Kim Dzsong Un, Kim Dzsong Il észak-koreai pártfőtitkár fia
Vágólapra másolva!
Egyszemélyi diktatúra helyett egy hatalmi klikk fogja tovább vezetni Észak-Koreát - értesült a Reuters. Kim Dzsong Un, az elhunyt diktátor fia ugyanis még nem elég tapasztalt, hogy egymaga vezesse az országot, ezért apja rendelkezéseinek megfelelően nagybátyja és a hadsereg tábornokai osztoznak vele a hatalmon.
Vágólapra másolva!

A hadsereggel és nagybátyjával is kénytelen lesz megosztani a hatalmat Észak-Koreában Kim Dzsong Un, a szombaton elhunyt diktátor, Kim Dzsong Il fia - írja a Reuters egy meg nem nevezett, megbízhatónak tartott forrásra hivatkozva. A húszas évei végén járó örökös várhatóan egy hatalmi klikk élén vezetheti tovább a sztálinista diktatúrát, így Észak-Korea az ország alapítása óta először egyszemélyi irányításból közösségi irányítás alá kerül.

A Reuters minderről egy olyan informátortól értesült, akinek állítólag szoros kapcsolatai vannak Pekinggel és Phenjannal is, és bár nem járult hozzá ahhoz, hogy megnevezzék, korábbi információi igaznak bizonyultak. A hírügynökség szerint ugyanez a magas rangú forrás korábban előre tájékoztatta őket többek között a tervezett észak-koreai nukleáris tesztekről is, ezért szavahihetőnek számít.

A forrás szerint Észak-Koreában a helyzet stabilnak tűnik, miután a hadsereg támogatásáról biztosította az előző vezető által utódnak kiszemelt Kim Dzsong Unt."Nagyon valószínűtlen, hogy ezek után katonai puccs következne be" - mondta. Szerinte az új vezetésben a hadsereg vezérkara, Kim Dzsong Un, valamint a fiú 65 éves nagybátyja, Csang Szung Taek osztozik majd a hatalmon.

Utóbbi a néhai Kim Dzsong Il nővérének férje, aki eddig is nagy hatalommal bírt, dél-koreai megfigyelők szerint valószínűleg ő ragadta magához a valódi hatalmat, miután 2008-ban Kim Dzsong Il egészségi állapota leromlott. A Reuters szerint a hatalmi klikk harmadik fontos szereplője Ri Jong Ho lehet, akit a hadsereg "felemelkedő csillagának" tartanak, és jelenleg a legmagasabb rangú tábornoknak számít az országban.

Dél-koreai elemzők szerint a fiatal Kim Dzsong Unnak is megvan a maga támogatói köre, a saját korosztályában, az új generáció körében sikerült egy bázist kiépítenie. Ez a kör azonban még nem elegendő ahhoz, hogy megszilárdítsa a hatalmát, és egyedül vezesse az atomfegyverrel is rendelkező, de éhínséggel és gazdasági válsággal küzdő kommunista országot.

A felálló hatalmi klikk stabilitását egyelőre az garantálja, hogy minden szereplője érdekelt a rezsim túlélésében. Egy dél-koreai szakértő szerint ezt a klikket még Kim Dzsong Il rakta össze a halála előtt, hogy szilárd vezetést hagyjon maga után. "A halála utáni relatív nyugalom azt mutatja, hogy a dolog működik, ha ugyanis az átmenet nem menne simán, akkor [a hatalmi harcok idejére] úgy tennének, mintha Kim Dzsong Il még mindig élne" - idézte az elemzőt a Reuters.