Negyven évig tarthat a fukusimai erőmű végleges lezárása

Vágólapra másolva!
Bemutatta a leolvadt fukusimai atomerőmű végleges leállításának tervét a japán kormány. A dokumentum szerint 40 év kell ahhoz, hogy végleg eltakarítsák az atomkatasztrófa nyomait.
Vágólapra másolva!

Új tervet mutatott be a japán kormány a fukusimai atomerőmű végleges lezárására - írja a Washington Post. A dokumentum szerint a márciusi földrengés és cunami után leolvadt atomerőmű leállításához és a helyzet rendezéséhez mintegy 40 évre lesz szükség, a továbbra is sérülékeny létesítményt pedig mindaddig különleges biztonsági intézkedésekkel kell irányítás alatt tartani.

A kárelhárítási tervet ismertető japán kereskedelmi miniszter szerdán közölte, hogy nagyon határozottan és biztonságosan akarja végigvinni a 40 éves tervet, miközben a környékről kitelepített lakosok érdekeit is szem előtt tartják. A kormány munkatervét néhány nappal az után mutatták be, hogy az ország vezetői bejelentették, sikerült stabilizálni az erőművet.

A március 11-ei földrengés és cunami után a fukusimai atomerőmű három reaktora olvadt le, a hatalmas kiszabaduló radioaktív szennyezés miatt pedig több mint 100 ezer embert kellett kitelepíteni a környékről. Nukleáris szakértők szerint az erőműre továbbra is veszélyt jelenthetnek esetleges jövőbeli természeti katasztrófák.