Hatvannál is többen haltak meg egy bagdadi merényletsorozatban

2011.12.22. 9:01

Összehangolt támadást követtek el az iraki fővárosban. Tucatnyi helyszínen robbantak pokolgépek, több helyen egymás után több is.

Legalább 63-an meghaltak, és 85-en megsebesültek Bagdadban, amikor csütörtök reggel robbanássorozat rázta meg az iraki fővárost. A BBC beszámolója szerint összehangolt támadásról lehet szó, a város 13 helyén lépett működésbe pokolgép. Több helyen egymás után kétszer is volt robbanás, ami arra utal, hogy az elkövetők az első detonáció után menteni érkezőket is megcélozták.

Irakban - ahonnan egy hete vonultak ki az amerikai erők - napok óta heves politikai csatározások folynak, miután a hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a szunnita alelnök, Tárik al-Hasemi ellen, akit terrorizmussal gyanúsítanak. A parlament szunnita tagjai (a legnagyobb frakció a törvényhozásban) bojkottálják a törvényhozási munkát, és a hatalom kisajátítására tett kísérlettel vádolják Núri al-Máliki kormányfőt.

Maga al-Hasemi tagadja a vádakat, és az ország kurdok lakta részére menekült. Ott egyelőre védelmet élvez, noha a kormányfő felszólította a kurdokat a kiadására.

Forrás: AFP/Sabah Arar
Robbanások miatt megrongálodott autók Bagdadban