Emberi jogi jelentést adott ki Oroszország az Egyesült Államokról. A dokumentumban több ponton is bírálja az amerikai gyakorlatot. Moszkvának különösen nem tetszik, hogy Washington még mindig nem zárta be a guantánamói fogolytábort.

Oroszország szerint az Egyesült Államok kettős mércét alkalmaz az emberi jogok terén. Az orosz külügyminisztérium most közzé tett jelentése kiemeli, hogy Barack Obama elnök nem zárta be a guantánamói fogolytábort, és nem adja át az igazságszolgáltatásnak a CIA ügynökeit - írja a Reuters hírügynökség. Az Egyesült Államokban a helyzet messze van az ideálistól, amelyet Washington hirdet - áll a 63 oldalas jelentésben.

Az amerikai külügyminisztérium 1976 óta minden évben részletes jelentést ad ki az emberi jogi helyzetről a világban. Ezekben gyakran maró bírálatot fogalmaz meg az orosz és a kínai helyzetről. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a közelmúltban azzal dühítette fel Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt, hogy arra utalt: az orosz parlamenti választások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek.

A most kiadott orosz jelentésről az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: az Egyesült Államok nem tekinti beavatkozásnak a belügyeibe, ha külföldi kormányok, szervezetek vagy személyek bírálják az amerikai emberi jogi gyakorlatot.

Oroszország bírálta az Európai Uniót is a vallási kisebbségek kezelése miatt, és külön kiemelte Nagy-Britanniát az augusztusi zavargásokra adott válasz miatt.