Az amerikai emberi jogi helyzetet bírálja Oroszország

Vágólapra másolva!
Emberi jogi jelentést adott ki Oroszország az Egyesült Államokról. A dokumentumban több ponton is bírálja az amerikai gyakorlatot. Moszkvának különösen nem tetszik, hogy Washington még mindig nem zárta be a guantánamói fogolytábort.
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint az Egyesült Államok kettős mércét alkalmaz az emberi jogok terén. Az orosz külügyminisztérium most közzé tett jelentése kiemeli, hogy Barack Obama elnök nem zárta be a guantánamói fogolytábort, és nem adja át az igazságszolgáltatásnak a CIA ügynökeit - írja a Reuters hírügynökség. Az Egyesült Államokban a helyzet messze van az ideálistól, amelyet Washington hirdet - áll a 63 oldalas jelentésben.

Az amerikai külügyminisztérium 1976 óta minden évben részletes jelentést ad ki az emberi jogi helyzetről a világban. Ezekben gyakran maró bírálatot fogalmaz meg az orosz és a kínai helyzetről. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a közelmúltban azzal dühítette fel Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt, hogy arra utalt: az orosz parlamenti választások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek.

A most kiadott orosz jelentésről az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: az Egyesült Államok nem tekinti beavatkozásnak a belügyeibe, ha külföldi kormányok, szervezetek vagy személyek bírálják az amerikai emberi jogi gyakorlatot.

Oroszország bírálta az Európai Uniót is a vallási kisebbségek kezelése miatt, és külön kiemelte Nagy-Britanniát az augusztusi zavargásokra adott válasz miatt.