Az Arab Liga megfigyelői előtt tüntet a szíriai ellenzék

Vágólapra másolva!
Újabb lendületet adott a szíriai ellenzéknek az Arab Liga megfigyelőinek a jelenléte. A pénteki ima után százezrek vonultak az utcákra, két városból pedig még a tankokat is kivonta a szíriai hadsereg az Arab Liga megfigyelőinek az érkezése miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb tüntetések kezdődtek a szíriai városokban a pénteki ima után. A demonstrálók összecsaptak a szíriai biztonsági erőkkel, tízen meghaltak. Az ellenzék felhívására több mint 250 ezren tüntettek az ország északnyugati részén található Idlib tartományban.

Két városból ugyanakkor a szíriai hadsereg kivonta a tankokat, mert hamarosan a területre érkeznek az Arab Liga megfigyelői, akiknek a jelenléte friss lendületet adott a tiltakozásoknak.

Az ENSZ adatai szerint a március közepén kezdődött megmozdulásokban eddig több mint ötezren, más források szerint több mint hatezren haltak meg.

A Szíriai Szabad Hadsereg pénteken bejelentette, hogy az Arab Liga megfigyelőinek szíriai tartózkodása alatt felhagyott a kormányzati célpontok elleni támadásokkal. Mindezt "arab testvéreink iránti tiszteletből tesszük, valamint azért, hogy bizonyítsuk, nincsenek fegyveres bandák Szíriában" - mondta a 15 ezer dezertőrből álló hadsereget vezető Riad al-Aszaad ezredes. Aszaad ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a csoport újrakezdi a műveleteket, ha a megfigyelők távoztak. "Csak védjünk magunkat, ehhez jogunk van, ahogy minden embernek" - tette hozzá.

Az orosz külügyminisztérium pénteki közleménye "elégedettséggel vette tudomásul", hogy a liga szíriai tevékenysége "ténylegesen megkezdődött", és nyugtázta, hogy a megfigyelők nem voltak szemtanúi összecsapásoknak a felkelés fészkének számító Homszban, ahol "a helyzet megnyugtató".

Hama városában egy szíriai tüntető a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a mostani pénteki tüntetés más, mint az eddigiek, az embereket ugyanis lelkesíti a megfigyelők jelenléte, és keresik az alkalmat, hogy a szenvedéseikről beszéljenek nekik.

Az Arab Liga szíriai megfigyelői misszióját több bírálat is érte, mert vezetőjét, a szudáni Musztafa al-Dabit az Amnesty International emberi jogi visszaélésekkel vádolja. Dabi azonban élvezi a Liga támogatását, és az Egyesült Államok is arra szólította fel a bírálókat, hagyják, hogy a misszió minél hamarabb elvégezze a munkáját.

Egy helyi aktivista hálózat szerint az Arab Liga missziójának keddi kezdete óta legalább 130 embert - köztük hat gyereket - öltek meg.