Még mindig izzik a kigyulladt orosz atom-tengeralattjáró

2011.12.30. 10:47

Egész éjjel küzdöttek a lángokkal az orosz tűzoltók abban a murmanszki szárazdokkban, ahol csütörtökön lángra gyulladt egy orosz atom-tengeralattjáró. A javítás alatt álló hajó burkolata is lángra kapott, és még péntek reggel sem sikerült teljesen eloltani. A tűz a hatóságok szerint nem fenyeget nukleáris szennyezéssel, az oltás közben azonban több embert kórházba kellett szállítani.

Még péntek reggel is égett az az orosz atom-tengeralattjáró, amely csütörtökön kapott lángra javítás közben egy murmanszki szárazdokkban, Oroszország északi részén. Az orosz hatóságok szerint a lángokat sikerült megfékezni és irányítás alá vonni, de a tűz még nem aludt ki a delta osztályú Jekatyerinburg tengeralattjárón.

A BBC szerint a dokkból sűrű fekete füst szállt fel, és 11 tűzoltó brigád próbálta megfékezni a lángokat. A tüzet helyi idő szerint pénteken hajnali kettő körül sikerült irányítás alá vonni, és a hatóságok azt ígérték, hogy órákon belül el is oltják. Ennek ellenére a tengeralattjáró még péntek reggel is füstölt és parázslott, és a tűzoltók tovább dolgoztak rajta. Elképzelhető, hogy a hajót részben víz alá merítik, hogy sikerüljön teljesen eloltani.

A tűz a feltételezések szerint a javítás alatt álló hajó köré épített fa állványzaton lobbant fel csütörtökön, majd továbbterjedt a tengeralattjáró külső burkolatára. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a Delta osztályú tengeralattjárókat különleges hangelnyelő gumiburkolat borítja, amelynek köszönhetően nehezebb őket felfedezni a tenger alatti szonárral. A tűz átterjedt erre a gumiburkolatra is, de a hajó belsejét nem veszélyezteti, mivel a külső réteg alatt két vastag acélburkolat található.

"Nincs esély rá, hogy a tűz átégesse a hajó burkolatát, és kárt tegyen a fedélzeten található felszerelésben" - kötözölte pénteken Vadim Szerga, az orosz északi flotta szóvivője.

Forrás: AFP/RIA Novosti
Vízsugárral oltották a lángoló tengeralattjárót

Az orosz Vészhelyzetek Minisztériuma közleményben közölte, hogy a tengeralattjáró legénysége és a hajójavító műhely dolgozói közül senki nem halt meg és sérültek sincsenek. A RIA Novosztyi ugyanakkor úgy tudja, hogy a minisztérium két munkatársát és hét katonát is kórházba szállítottak a tengeralattjáróról mérgezés miatt. A BBC úgy tudja, hogy a tűz kitörésekor a legénység néhány tagja a fedélzeten tartózkodott.

Az orosz kormány megismételte, hogy a tűz miatt nem fenyeget nukleáris szennyezés. Korábbi hírek szerint a javítás alatt álló tengeralattjáró reaktora le volt állítva, és nukleáris rakéták sem voltak a fedélzetén.

Az orosz katonai hatóságok büntetőeljárás keretében vizsgálják, hogy mi okozhatta a tüzet, az felelősöket pedig katonai tulajdon hanyagságból való megrongálásával vagy megsemmisítésével gyanúsítják. A RIA Novosztyi szerint az elsődleges adatok szerint valószínű, hogy a javítási munkák során megsértették a tűzbiztonsági előírásokat.

A K-84 Jekatyerinburg az orosz haditengerészet hét Delta-IV típusú atom-tengeralattjárójának egyike, amelyek az orosz nukleáris elrettentő erő magját teszik ki. Mind a hét Delta-típusú tengeralattjáró az északi flotta kötelékében szolgál, és a tervek szerint még legalább 10 évig szolgálatban marad. A Jekatyerinburg 16 atomtöltettel rendelkező ballisztikus rakéta szállítására képes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK