Mohamed-karikatúra miatt gyújtották fel egyiptomi koptok házait

Vágólapra másolva!
Három dél-egyiptomi településen voltak összecsapások muszlimok és keresztények között az utóbbi két napban, miután egy helyi, a kopt keresztény egyházhoz tartozó diák állítólag föltett egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrát a Facebookra.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi hatóságok őrizetbe vették a 17 esztendős Gamal Maszúdot, ő azonban tagadja a vádat, szerinte társai posztolták az iszlám hívőket sértő rajzot.

Csütörtökön az Assziut tartományban lévő falu lakói megpróbálták megrohanni Maszúd házát, a rendőrség kordont vont az épület köré. Sok keresztény elmenekült a faluból, a muszlim tüntetőket a biztonsági erők könnygázzal oszlatták fel.

Később két közeli településen több másik, ugyancsak keresztények lakta épületet felgyújtottak - áll a Times brit napilap online verzióján olvasható beszámolóban.

Egyiptom nyolcvanmilliós lakosságának mintegy 6-10 százaléka a keresztény kopt egyházhoz tartozik, általában hátrányosan megkülönböztetik őket. Az utóbbi évben több halálos kimenetelű támadás is történt koptok ellen.