Feladta magát a tokiói gáztámadást elkövető szekta 16 éve bujkáló tagja

Vágólapra másolva!
Szilveszter éjjelén jelentkezett a rendőrségen az 1995-ös tokiói metróban gáztámadást elkövető Aum Sinrikjo szekta egyik, 16 éve szökésben lévő tagja. Rajta kívül már csak két tagját keresik a szektának.
Vágólapra másolva!

Tizenhat év után adta fel magát az 1995-ben a tokiói metróban gáztámadást elkövető Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) nevű szekta egyik, szökésben lévő tagja. Makoto Hirata egy tokiói rendőrőrsön jelentkezett szilveszter éjjelén. A férfi a 13 halálos áldozattal és 6000 sérülttel járó, szaringázzal elkövetett támadás óta bujkált a hatóságok elől. Azonnal őrizetbe vették.

Azzal gyanúsítják, hogy részt vett az egyik kiugrott szektatag testvérének elrablásában és meggyilkolásában. Az áldozatnak túl sok nyugtatót adtak be, abban a reményben, hogy megtudják tőle, hova ment a testvére, aki azután hagyta ott a szektát, hogy megpróbálták rávenni, adományozza a szervezetnek az ingatlanát. A férfi a Guardian brit lap beszámolója szerint azzal indokolta a lépést, hogy szeretne leszámolni a múltjával.

A szektának már csak két tagját keresi a rendőrség. A gáztámadás és más bűntettek miatt összesen körülbelül 200 tagot marasztaltak el a japán bíróságokon. Tizenhárom embert halálra ítéltek, ők jelenleg is az ítélet végrehajtására várnak.

A buddhista és hindu tanokat ötvöző, végítéletet hirdető szektának egykor tízezer tagja volt Japánban, és további harmincezer Oroszországban. A szekta jelenleg is működik Aleph néven, szigorú rendőri felügyelet alatt.