Halálos agyvelőgyulladás-járvány kitörésétől tart Ausztrália

Vágólapra másolva!
A szúnyogok által terjesztett Murray-völgyi agyvelőgyulladás viszonylag ritka, de egyes esetekben halált okoz. Az emberekre is veszélyes vírust már azonosították néhány csirkében.
Vágólapra másolva!

Ausztrália egészségügyi hatósága attól tart, hogy negyven év után ismét kitör a Murray-völgyi agyvelőgyulladás-járvány. A vírust már több csirkében is azonosították az ország legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben. A szúnyogok által terjesztett betegség az embereket is veszélyezteti - számolt be az esetről a brit BBC.

Bár sok betegnél a vírus csak enyhe tüneteket okoz, másoknál azonban hosszan tartó idegrendszeri problémák alakulhatnak ki, illetve halált okoz. A Murray-völgyi agyvelőgyulladás utoljára 1970-ben okozott járványt.

A vírus főleg Ausztrália északnyugati részén támad. Alkalmanként a délkeleti régió sűrűn lakott területein is előfordul esőzések után a meleg időben. Ez a klíma ugyanis kedvez a betegséget hordozó szúnyogok kifejlődésének.

A hatóságok arra kérték az embereket, hogy tegyenek óvintézkedéseket a szúnyogok ellen, és figyeljenek a tünetekre: a lázra, az erős fejfájásra, a nyaki merevségre, az álmosságra és a zavarodottságra. Azok a leginkább veszélyeztetettek, akik már jártak az érintett területen, vagy nedves, vízközeli helyen élnek.