Minden tizedik kirúgott szlovák állampolgár magyar

Vágólapra másolva!
Huszonnégy magyar van a 201 személy között, aki azért veszítette el szlovák állampolgárságát, mert felvette egy másik országét - mondta a szlovák belügyminisztérium az [origo]-nak. Legtöbben azok voltak, akiktől a cseh állampolgárság felvétele miatt vették el a szlovákot.
Vágólapra másolva!

Nehéz pontos számot mondani arra a kérdésre, hányan vesztették el szlovák állampolgárságukat amiatt, hogy felvették a magyart, mert ezek az esetek különböző fázisban vannak - mondta az [origo]-nak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Nemzetpolitikai Államtitkárságának munkatársa. Az [origo] annak apropóján kereste meg a minisztériumot, hogy kedden újabb szlovákiai magyar közölte, a magyar állampolgárság felvétele miatt a hivatalok személyi iratai leadására szólították fel.

A Hírek.sk szlovákiai magyar hírportál információi szerint Fehér István révkomáromi tanár október végén Nyitrán jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot. Később az illetékes hivatal levélben közölte vele, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát, és arra kérték, hogy töltse ki a lemondásról szóló, mellékelt nyomtatványt.

A tárca úgy tudja: vannak, akiket felszólítottak irataik leadására, és eleget is tettek ennek, másokat felszólítottak ugyan erre, ám ők ezt egyelőre nem tették meg, mivel alkotmányos jogukkal élve nem mondtak le szlovák állampolgárságukról. Hat emberről van név szerint is tudomása a minisztériumnak, róluk a sajtóban is lehetett olvasni. Köztük van a révkomáromi színművész Boldoghy Olivér és a rimaszombati Tamás Aladárné.

A szlovák belügyminisztérium szóvivője az [origo]-nak azt mondta: eddig 201-en veszítették el szlovák állampolgárságukat amiatt, mert felvették egy másik országét. Grendel Gábor szóvivő válaszában azt írta: a 24 magyaron kívül 100 cseh, 23 német, 22 osztrák, 11 brit, 8 amerikai és 6 holland állampolgárról van szó.

Szlovákia a könnyített honosításról hozott magyarországi jogszabályra válaszul 2010 nyarán úgy módosította saját állampolgársági törvényét, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik országét. A Robert Ficót váltó Iveta Radicová szlovák kormányfő 2010 júliusában egy interjúban azt ígérte: visszavonják az előző kormány által a magyar kettős állampolgársági törvényre adott szigorú válaszlépést, azonban a szlovák parlamenten nem mentek át a módosítást célzó javaslatok.