Aung Szan Szú Kjí pártja indulhat az időközi választásokon

A mianmari ellenzék vezéralakja azt reméli, még életében lesznek szabad választások a húsz éve szigorú katonai uralom alatt álló országban. Aung Szan Szú Kjí életében először indul az április időközi választásokon.

Aung Szan Szú Kjí mianmari ellenzéki pártja indulhat az április 1-jén tartandó időközi választásokon, a hatóságok hosszas huzavona végén csütörtökön zöld utat adtak a csoportosulásnak. "Most már hivatalosan is lehetőségünk van részt venni a demokratikus folyamatban" - mondta a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szóvivője, Nyan Vin. A választók 48 parlamenti hely sorsáról döntenek áprilisban, bár ez nem fogja átbillenteni a jelenleg a hadseregpárti tömörülés felé húzó mérleg nyelvét. A katonák 110 képviselőt küldhetnek a 440 fős alsóházba, és 56 hely biztosított számukra a 224 fős felsőházban. A voksolásra bocsátott maradék 498 mandátum 80 százalékát jelenleg a hadseregpárti csoport birtokolja.

Az ellenzékiek vezéralakjaként Szú Kjí az utóbbi éveket szabadságától megfosztva töltötte, de viszonya a kormánnyal jelentősen megváltozott a 2010-es választások, illetve szabadon engedése után. A politikus életében először indul az időközi választásokon. "Úgy vélem, hogy még életemben lesznek tisztán demokratikus választások, bár nem tudom, meddig fogok még élni" - mondta BBC-nek adott exkluzív interjúban a 66 éves, Nobel-békedíjas Szú Kji. A kérdésre, hogy pályázik-e a legfontosabb tisztségre, Szú Kjí így válaszolt: "Magam sem tudom, olyan dolog-e ez, amit szívesen csinálnék".

Aung Szan Szú Kjí este találkozik William Hague brit külügyminiszterrel, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Mianmarban. A brit diplomácia vezetője a katonai juntát márciusban felváltó új kormány reformintézkedéseit szeretné ösztönözni. Az elmúlt időszakban több magas rangú diplomata is járt Mianmarban, hogy reformokra biztassa az új kormányt - emlékeztet a BBC ranguni tudósítója. Üdvözölték a szakszervezetek legalizálását, a sajtót érintő szigor lazulását, illetve néhány politikai fogoly szabadon bocsátását. Több száz politikai fogoly azonban még börtönben van, és az emberi jogok helyzete is aggodalomra ad okot - írja a BBC.

Aung Szan Szú Kjí szerint az ország fejlődött, de nem olyan ütemben, ahogyan azt sokan szeretnék. A nyugati országokat felszólította, hogy fektessenek be Mianmarban.

Mianmar formálisan polgári kormánya tavaly vette át a hatalmat a katonai juntától. A szigorú katonai uralom alatt álló országban húsz év után múlt novemberben tartották az első parlamenti választást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK