Egyre több ugandai feje rángatózik egy halálos kórtól

Vágólapra másolva!
Nincs pontos információjuk az ugandai orvosoknak arról, hogy mi okozza a kéz- és fejrángással kezdődő, halálos kimenetelű betegséget. Elképzelhető, hogy az ország északi részén, a kormány ellen harcoló gerilla szervezet által bevetett mérgező anyagok vezettek a kór kialakulásához.
Vágólapra másolva!

Eddig ismeretlen eredetű fejrángásos megbetegedés miatt haltak meg az elmúlt két év alatt hatvanan Ugandában, további háromezer ember pedig a tünetektől szenved. A betegeknek folyamatosan remeg a kezük, majd hevesen rángatózni kezd a fejük, végül elájulnak. Az orvosok és a kormányzati tisztviselők eddig sem a betegség okát, sem pedig a megbetegedés módját nem tudták tisztázni.

Az adatok szerint a titokzatos betegségben főként az 5 és 15 év közötti, észak-ugandai gyerekek és fiatalok érintettek. Mint arról Rukia Nakamatte minisztériumi szóvivő a dpa német hírügynökségnek beszámolt, vizsgálatot indítottak a rejtélyes betegség okainak kiderítésére, az eredményeket a következő hetekben nyilvánosságra hozzák.

Nem zárható ki, hogy a kór kialakulása azokra a mérgező anyagokra vezethető vissza, amelyeket az Úr Ellenállási Hadserege (Lord's Resistance Army, LRA) elnevezésű szervezet gerillái vetettek be a kormánnyal szemben 1987 óta folytatott véres harcaikban az ország északi részén. A szervezet több tízezer ember halálért, megerőszakolásáért, megcsonkításáért és megkínzásáért felelős.