A skótok eldönthetik, kiszakadnak-e Nagy-Britanniából

Vágólapra másolva!
A függetlenségpártiak két év múlva tartanának népszavazást a kiválásról, London mielőbbi döntést szeretne.
Vágólapra másolva!

A brit kormány kedden megígérte, hogy minden akadályt elhárít a Skócia önállóságáról, Nagy-Britanniától való különválásáról szóló kötelező érvényű népszavazás elől.

A jelenleg hatályos törvények szerint a korlátozott önállóságot élvező Skócia parlamentje nem írhat ki kötelező érvényű eredménnyel járó népszavazást.

A londoni intézkedésért cserébe David Cameron brit miniszterelnök azt szeretné, ha a skótok mielőbb döntenének, hogy véget érjen a bizonytalanság. Cameron szerint a befektetők egyre jobban belefáradnak az önállóságot követelő skót vezető, Alex Salmond halogató magatartásába, s ez kárt okoz a brit gazdaságnak.

Megfigyelők szerint Alex Salmond 2014-et tartaná a legalkalmasabbnak a népszavazásra. Abban az évben ugyanis Glasgowban lesznek a nemzetközösségi játékok, a 700. évfordulóját ünneplik a skótok angolok fölötti győzelmével végződött bannockburni csatának, s várható, hogy ezek az események felszítják a skót nacionalista érzelmeket.

Skóciának egy 1997-es népszavazás eredményeként saját törvényhozása van, amely önálló hatáskörrel rendelkezik az oktatás, az egészségügy és az igazságügy területén, és beleszólása van a jövedelemadó megállapításába. A Nagy-Britannia egészét érintő kérdésekben - védelem, energiapolitika, külügyek - továbbra is London szava a döntő.