Havelről nevezhetik el a prágai nemzetközi repülőteret

2012.01.10. 15:28

A volt cseh elnök személyi titkára szerint nem repteret, hanem kulturális intézményt kellene elnevezni Václav Havelről.

A cseh kormány hamarosan megvitatja annak lehetőségét, hogy a főváros nemzetközi repülőterét a decemberben elhunyt korábbi államfőről, Václav Havelről nevezzék el.

A kérdést Miroslav Kalousek pénzügyminiszter karolta fel, akit saját bevallása szerint az utóbbi időben nagyon sokan megkerestek ezzel a javaslattal. A prágai városi közgyűlés szintén indítványozta a Ruzyne repülőtér átnevezését. Mivel a létesítmény az állam tulajdonában áll, a fővárosi önkormányzat nem dönthet a névváltoztatásról.

Az ötlettel Fero Fenic filmrendező állt elő még karácsony előtt. Fenic az ügy érdekében petíciót is indított, amelyet már csaknem 80 ezren írtak alá, köztük neves közéleti személyiségek és művészek. A repülőteret üzemeltető cég már védjegyeztette is a Václav Havel Repülőtér elnevezést.

Az átnevezésnek azonban ellenzői is akadnak. Václav Havel korábbi személyi titkára, Vladimir Hanzel szerint inkább egy kulturális vagy oktatási intézményt kellene elnevezni a néhai köztársasági elnökről. Havel a rendszerváltás utáni Csehszlovákia első elnöke (1989-1992), majd a szövetségi állam kettéválása után Csehország első államfője (1993-2003) volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK