A német miniszter belebukott, az ukrán elnök megúszta - plágiumvádak külföldön

2012.01.12. 13:58

Nem Schmitt Pál köztársasági elnök az egyetlen, tudományos vagy írói munkássága miatt koppintással vádolt magas rangú politikus. Németország tavaly plágiumbotrányok egész sorától volt hangos, de Ukrajnában és Franciaországban is okoztak kisebb-nagyobb vihart másolások.

Plágiummal gyanúsítja Schmitt Pál köztársasági elnököt a hvg.hu, mert a lap szerint az államfő doktori disszertációjának része szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató 1987-es tanulmányának szövegével. Az elnök hivatala visszautasítja a vádakat, Schmitt [origo]-nak nyilatkozó egyik egykori opponense szerint pedig politikai támadásról van szó. Plágiumvádak szép számmal értek külföldi politikusokat a közelmúltban: Németországban egy miniszter bukott bele az ügybe, Ukrajnában a fordító vitte el a balhét az elnök helyett.

A Copyberg-ügy

Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter 2007-ben megvédett, az amerikai és európai alkotmányos jog fejlődéséről írt doktori dolgozatáról februárban derítették ki, hogy a szövegnek körülbelül a felét más munkákból ollózta össze. A választókerületében népszerű arisztokrata származású politikust Copy-Paste Zu Copyberg vagy Zu Googleberg bárónak kezdték csúfolni a német sajtóban. Hiába tartott ki mellette sokáig Angela Merkel német kancellár, végül már több mint 50 ezer doktoranduszhallgató és kutató csatlakozott a leváltását követelő nyílt levélhez, majd a Baureutyhi Egyeteme visszavonta doktori fokozatát, és Gutenberg tavaly márciusban lemondott posztjáról.

Német lavina

Esete valóságos lavinát indított el Németországban. Májusban Silvana Koch-Merin a német Szabaddemokrata Párt európai parlamenti képviselője, az EP egyik alelnöke volt kénytelen lemondani posztjáról, miután kétségek merültek fel doktori disszertációjának eredetiségével kapcsolatban. A 2001-ben a Heidelbergi Egyetemre benyújtott dolgozatról egy német tényfeltáró honlap írta meg, hogy kétségbe vonható az eredetisége. Koch-Mehrin tavasszal lemondott EP-alelnöki, és pártja EP-frakcióvezetői posztjáról, de képviselőségét és doktori címét megtartotta. Utóbbit tavaly júniusban visszavonta az egyetem, alig nyolc nappal azután, hogy az ipari-, kutatási- és energiaügyi bizottság tagja lett. A támadások hatására utóbb erről a posztról is lemondott.

Más szerzők nevének fel nem tüntetése miatt vették el doktori címét egy másik német szabaddemokrata EP-képviselőnek, Jorgo Chatzimarkakisnak is. Chatzimarkakis a 2000-ben a Bonni Egyetemen leadott dolgozatában ugyan használt lábjegyzeteket, de ezekből sok helyen hiányzott azoknak a szerzőknek a megnevezése, akiktől az adott szövegrész származott. Chatzimarkakis azt állította, hogy a gyakorlat Oxfordban ragadt rá az 1990-es években, és kritizálta opponenseit, akik szerinte elnézték neki a hanyagságot.

Van, aki visszaküldte doktori címét

Németországban a VroniPlag Wiki nevű, plagizált disszertációkra specializálódott honlap robbantotta ki a botrányok többségét. Chatzimarkakis dolgozatának 71, Koch-Merinének 34 százalékát találták másoltnak.

Rajtuk kívül Matthias Pröfrock, a baden-württernbergi parlament kereszténydemokrata képviselője (53 %), Veronica Sass Edmund Stoiber korábbi bajor miniszterelnök lánya (54%), illetve Uwe Brinkmann (26%) a német Szociáldemokrata Párt ifjúsági tagozatának korábbi vezetője dolgozatáról derítették ki, hogy koppintást tartalmaz, aminek hatására az érintett egyetemek vissza is vonták doktori címeiket, illetve Brinkmann maga küldte vissza doktori kinevezését a Hamburgi Egyetemre.

Ukrajnában tavaly októberben merült fel, hogy Viktor Janukovics elnök új könyve, az Opportunity Ukraine (ukrán lehetőség), nem teljesen saját kútfőből fakadhat. A könyvben mások által írt újságcikkek, képviselői beszédek, sőt egy kollégiumi dolgozat részleteit fedezték fel. A vádak miatt az angol nyelvű könyvet tavaly nyáron, az ország függetlenségének 20. évfordulójára kiadó osztrák Mandelbaum jelezte, a könyv fordítója szólt nekik, hogy több lábjegyzet kimaradt, ezért nem feltétlenül szerepelnek benne bizonyos szövegrészekre vonatkozó források. Az osztrák írószövetség ezért visszalépet attól, hogy támogassa a könyv bemutatását a frankfurti könyvvásáron.

A fordító vitte el a balhét

A koppintást az Ukrajnyiszka Pravda ukrán lap egyik újságírója vette észre. Utóbb a könyv fordítója elismerte, hogy "a jobb olvashatóság érdekében" törölt a könyvből több lábjegyzetet, és bocsánatot kért.

Franciaországot sem kerülték el a plágiummal kapcsolatos politikai botrányok. A korábban Nicolas Sarkozy elnök alatt az emberi jogok, majd a sportügyek államtitkáraként dolgozó, de a kormánypártból a Radikális Pártba távozó Rama Yadét egy közoktatási témában írt könyv miatt támadta meg Jean-Michel Muglioni filozófus, a Francia Filozófiai Társaság elnöke. Yade szerint ő a források között megemlítette Muglioni nevét, és "szabad kölcsönzésnek" nevezte az ügyet.

Rama Yade egyik korábbi kollégája, Frédéric Lefebvre kereskedelmi államtitkár tavaly tavasszal írt könyvet kereskedelmi kérdésekről. A Slate.fr francia internetes portál azonban bebizonyította, hogy a könyv sok részletét a Wikipédia online lexikonból másolta a kötetbe a szerző. Az államtitkár elismerte, hogy alkalmanként megfeledkezett a forrás említéséről, de azt állította, hogy ez a könyvnek csak kis részét érintette.

Moamer Kadhafi meggyilkolt líbiai diktátor jelenleg líbiai őrizetben ülő fiát is koppintással vádolták meg tavaly tavasszal. Szaif al-Iszlam Kadhafi a tekintélyes London School of Economics-on tanult 2003 és 2008 között, minek végén diplomát és doktori fokozatot szerzett. Tavaly tavasszal azonban - a líbiai forradalom kitörését követően - felvetődött, hogy szakdolgozatait nem maga írta, illetve, hogy egyes részeiket másoktól plagizálta. A neves londoni közgazdasági iskola tavaly március elején vizsgálatot indított ennek tisztázására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK