Halott tálibokat levizelő amerikai katonákról készült videó

2012.01.12. 8:10

Vizsgálatot indított az amerikai hadsereg egy videó miatt, amelyen amerikai tengerészgyalogosok halott afganisztáni tálibok holttestére vizelnek - írta internetes oldalán a Reuters hírügynökség.

A Youtube-on és más videómegosztókon megjelent félperces felvételen négy, terepszínű ruhába öltözött katona látható, amint levizel három holttestet, és közben viccelődik rajtuk.


A felvételből kivágott képkockát a kattintás után megtekintheti!

A Reuters szerint az eset felkorbácsolhatja Afganisztánban az USA-ellenes érzelmeket, éppen egy olyan érzékeny helyzetben, amikor a kivonuló amerikai katonaság igyekszik békét teremteni az országban.

A hadsereg közölte, hogy a videó valódisága még nem bizonyított, de minden részletre kiterjedően kivizsgálják, mert ami azon látható, az nem áll összhangban a tengerészgyalogság értékeivel, és nem is jellemző rá. A hírügynökség tudósításában idéz két, névtelenséget kérő katonai illetékest, akik első látásra autentikusnak mondták azt, ami a felvételen szerepel.

Az Iszlám-Amerikai Kapcsolatok Tanácsa nevű szervezet elítélte a halottgyalázást, és a tettesek megbüntetését követelte. John Kitby, az amerikai hadügyminisztérium szóvivője szörnyűnek és elfogadhatatlannak nevezte, amit a katonák tettek.