Irán újra tárgyalni akar a nagyhatalmakkal atomprogramjáról

Vágólapra másolva!
Egy nappal egy újabb iráni atomtudós meggyilkolása után Irán bejelentette, hogy ismét tárgyalni szeretne atomprogramjáról. Az iráni parlament elnöke szerint tudósok megölésével nem lehet a programjukat megállítani, de komoly tárgyalásokkal érhetnek el eredményeket.
Vágólapra másolva!

Újra tárgyalóasztalhoz ül Irán az atomprogramja miatt aggódó hat nagyhatalommal - jelentette be az iráni parlament elnöke törökországi hivatalos látogatásán. Ali Laridzsáni, az iráni vezetés befolyásos tagja az után tett ígéretet a tárgyalások megújítására, hogy egy iráni atomtudós ismét merénylet áldozata lett - írja a BBC.

A politikus közölte, hogy országa kész "komoly" tárgyalásra az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal. "A tárgyalásoknak akkor lehet eredményük, ha komolyan vesszük őket, és nem csak valamilyen játéknak" - mondta.

Laridzsáni szóba hozta a meggyilkolt iráni atomtudós ügyét is, amit izraeli merényletnek állított be. Szerinte a gyilkosság azt mutatja, hogy Izrael milyen gyenge. "Ha azt hiszik, hogy meg tudják állítani a fejlesztésünket terrorista támadásokkal, az nagyon szegényes gondolkodásra vall" - mondta.

A BBC szerint a politikus bejelentésének nagy súlya van, hiszen rendkívül előkelő helyet foglal el az iráni hatalmi hierarchiában. A tárgyalásokra tett ajánlat időzítésében az is fontos körülmény lehet, hogy az ENSZ néhány napja erősítette meg: Irán már 20 százalékos dúsítottságú uránt tud előállítani. Ez komoly előrelépés az atomfegyver előállításához, bár Irán tagadja, hogy ez lenne a célja.