Egy nap alatt lecserélődött a japán kormány

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök öt miniszterét leváltotta, a kormány testületileg lemondott, majd nem sokkal később, új miniszterekkel újjá is alakult. Az intézkedésre a kormányfő szerint azért volt szükség, hogy a kormány meg tudjon állapodni az áfaemelésről és a költségvetési hiányt csökkentő intézkedésekről az ellenzékkel.
Vágólapra másolva!

Öt minisztert váltott le kormányában pénteken Noda Josihiko miniszterelnök, hogy könnyebben elfogadtassa a parlamentben az áfa emelését és más, a költségvetési hiány csökkentéséhez szükséges intézkedéseket. Ez a két dolog volt Josihiko legfőbb politikai célja, és a személycserék révén könnyebb lesz majd tárgyalni az ellenzékkel az elképzelések megvalósításáról.

A Noda-kormány pénteken testületileg lemondott, és kisvártatva megalakult az új kabinet. A japán média szerint 17 miniszterből 12 maradt a helyén, illetve létrejött a miniszterelnök-helyettesi tisztség, amelynek birtokosa Okada Kacuja volt külügyminiszter.

Az ő dolga lesz, hogy tárgyaljon az ellenzékkel a forgalmi adó fokozatos, három év alatt történő megemeléséről a jelenlegi öt százalékról tíz százalékra. Váltás történt a védelmi és az igazságügyi tárca élén, illetve új lesz a fogyasztási ügyek és a közigazgatási reform minisztere is.

A külügyi és a pénzügyi tárca vezetője megtartja a posztot. A híradások szerint a védelmi tárca vezetője Tanaka Kakuei volt miniszterelnök veje, Tanaka Naoki lett. Apósa 1972-74 között vezette az országot, és a szigetország egyik legtekintélyesebb kormányfőjeként tartották számon.

A japán törvények szerint a mindenkori kormány legfeljebb 17 tagú lehet.