Néhány transzparensen Nicolae Ceausescu néhai román kommunista diktátorhoz hasonlították Traian Basescu elnököt a tüntetők Romániában. Tizenöt városban több mint tízezren demonstráltak az egészségügy privatizációja és a kormány intézkedései ellen. Az államfői posztot 2004 decembere óta betöltő Basescunak először kell szembenéznie ilyen erőteljes népharaggal.

Bukarestben és Románia mintegy tizenöt városában több mint tízezren tüntettek hétfőn - közölte Marius Militaru, a belügyminisztérium szóvivője. A szóvivő szerint hétfőn este a legtöbb tiltakozó Bukarest központjában gyűlt össze, ahol több mint ezren voltak. A román média 1500-ra becsülte a tiltakozók számát.

Bukarestben kezdetben többnyire nyugdíjasok, illetve olyan forradalmárok gyülekeztek, akik az 1989-es romániai forradalom óta különböző kedvezményekben részesülnek. A kormány jelentősen korlátozni akarja a kedvezményezettek körét, és ezzel nem értenek egyet az érintettek.

A bukaresti tüntetés körülbelül éjfélkor ért véget. Incidensek nem voltak, a rendőrség mintegy 113 személyt állított elő, még mielőtt csatlakoztak volna a tömeghez, a karhatalmisok szerint ugyanis köveket, láncokat, botokat és szúrófegyvereket találtak náluk.

Szombaton és vasárnap is volt tüntetés Bukarestben, akkor a demonstráció végén a tiltakozók egy csoportja összecsapott a rendőrökkel, összetörtek üzleteket, és egyéb anyagi károkat okoztak. A rendőrök szerint az agresszív tüntetők futballhuligánok voltak.

A rendfenntartó erők módosítottak taktikájukon, hogy elkerüljék az összecsapásokat, és a tiltakozók köré több szűrőpontot állítottak fel, hogy eleve megakadályozzák a csendőrökkel összecsapni akaró személyek elkeveredését a tömegben.

Románia mintegy tizenöt városában is voltak tüntetések hétfőn este, a legnagyobbak Kolozsváron, Temesváron, Aradon és Marosvásárhelyen. A tiltakozók általában Traian Basescu államfő és a kormány lemondását követelték. Olyan feliratokat is a magasba emeltek, amelyeken Basescut Nicolae Ceausescu néhai román kommunista diktátorhoz hasonlították.

Cristian Parvulescu román politikai elemző szerint az egészségügy privatizációjáról folytatott vita csak a kiváltó szikrája a tüntetéssorozatnak. Az emberek valójában az alacsony életszínvonalukkal és az elmúlt két évben bevezetett szigorú megszorító intézkedésekkel elégedetlenek. 2010 júniusában 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak béreit, és ebből egyelőre csak 15 százalékot adott vissza a kormány. Román elemzők egyetértenek abban, hogy Romániában tizenöt éve nem voltak ilyen heves utcai tüntetések. A 2004 decembere óta államfői posztot betöltő Basescunak is először kell szembenéznie ilyen erőteljes népharaggal.

A román média egy része szerint Emil Boc miniszterelnök csak kormányátalakítással tudja majd lecsillapítani az elégedetlenkedő lakosságot, de egyelőre a kormánykoalíció nem adta jelét annak, hogy ilyen radikális döntésre készülne.