Nemzetközi hírügynökség nyitott irodát Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Az AP független hírügynökség a világon elsőként nyithatott irodát a világtól elszigetelten működő Észak-Koreában. Az AP az észak-koreai állami hírügynökség székházában működik majd.
Vágólapra másolva!

Csaknem egy hónappal Kim Dzsong II észak-koreai vezető halála után a nemzetközi hírügynökségek közül elsőként nyitott irodát a világtól elszigetelten élő országban az AP hírügynökség hétfőn - írja internetes oldalán a Washington Post. Az amerikai napilap beszámolója szerint az AP ezentúl híreket, fotókat és videókat is közölhet Észak-Koreától, amely eddig szinte teljesen elszigetelte magát a világtól.

Az irodanyitás feltételeiről szóló, csaknem egy évig tartó tárgyalások után Tom Curley, az AP elnök-vezérigazgatója és a hírügynökség több vezető szerkesztője ünnepélyes keretek között nyitotta meg a kirendeltséget, amely az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA székházában kapott helyet a phenjani belvárosban.

Az AP már 2006-ban irodát nyithatott Phenjanban, de munkatársai csak videoriportokat készíthettek az országban, igaz a nemzetközi hírmédiumok közül akkor is elsőként. Ezután az ügynökség írott tudósításokat készítő munkatársai és fotósai is dolgozhatnak Észak-Koreában.

Az AP független hírügynökséget, amelynek székhelye New Yorkban van, 165 évvel ezelőtt alapították amerikai napilapok. A hírügynökség több mint 100 országban van jelen, és 300 helyen csaknem 2500 újságírót foglalkoztat.