Kiszáll a durva hibákat elkövető Rick Perry is az amerikai kampányból

Vágólapra másolva!
Várhatóan tovább szűkül az amerikai elnökválasztáson indulni akaró republikánus politikusok mezőnye, miután a kiszivárgott információk szerint Rick Perry texasi kormányzó csütörtökön bejelenti, hogy befejezi a kampányolást. Perry az induláskor még nagyon népszerű volt, sorozatos hibái miatt azonban elveszítette támogatóinak a többségét.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön bejelenti Rick Perry texasi kormányzó, hogy kiszáll abból a versenyből, amelyben eldől, hogy a republikánusok kit indítanak Barack Obamával szemben a novemberi elnökválasztáson - írta a CNN és a New York Times a politikushoz közel álló forrásokra hivatkozva. Ezzel négyre csökken az egymással versengő politikusok száma, akik legközelebb a szombati dél-karolinai előválasztáson mérkőznek meg egymással.

Forrás: AFP/Getty Images/Richard Ellis
Perry várhatóan kiszáll a versenyből

Perry augusztusban indította el a kampányát, és azonnal a felmérések élére került. A vallásos konzervatív politikus támogatottsága ugyanakkor meredeken csökkenni kezdett, miután a jelöltek tévévitáiban többször is gyengén szerepelt. A legkínosabb esete az volt, amikor fel akarta sorolni, hogy melyik három minisztériumot szüntetné meg, de az egyik nem jutott az eszébe.

A jelöltség elnyerésére a legnagyobb esélye Mitt Romney-nak van, aki vezet a felmérésekben, és ő nyerte meg a legutóbbi, New Hampshire-ben tartott előválasztási fordulót is. Azt megelőzően Iowa államban tartottak szavazást, amelyet az akkori első eredmények alapján szintén Romney nyert meg, de a legújabb, csütörtökön közölt adatok alapján lehetséges, hogy mégsem ő, hanem az eredetileg mindössze nyolc szavazattal a második helyre szorult Rick Santorum lesz a győztes.

Perry a dél-karolinai felmérések szerint tíz százalék alatti támogatottsággal rendelkezett az államban, így a kiszállása várhatóan nem borítja fel jelentősen az erőviszonyokat. Döntése annyiban mégis jelentős lehet, hogy távozása erősítheti a hozzá hasonlóan konzervatív vallásos üzenettel kampányoló két jelöltet - Rick Santorumot és Newt Gingrichet - Romney-val szemben. A Politico nevű politikai hírportál információi szerint Perry a távozásának bejelentésével együtt Gingrich támogatására fogja felszólítani szimpatizánsait. Egy, a Politico által idézett kutatás szerint Dél-Karolinában Romney 37 százalékon áll, míg Gingrich 30 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A negyedik állva maradó jelölt az állam radikális leépítése mellett érvelő Ron Paul. A hét elején szállt ki a versenyből Jon Huntsman egykori pekingi nagykövet, a mezőny egyetlen női tagja, Michele Bachmann pedig a gyenge iowai szereplés után döntött úgy, hogy befejezi a kampányát.