Van eredménye a Wikipédia elsötétülésének

Vágólapra másolva!
Három republikánus képviselő már levetette a nevét a tiltakozást kiváltó, internetes kalózkodás elleni amerikai törvénytervezet beterjesztőinek a listájáról.
Vágólapra másolva!

Visszakozott szerdán az internetes kalózkodás elleni amerikai törvénytervezetek három republikánus társbeterjesztője, miután a készülő jogszabályok ellen tiltakozva az angol nyelvű Wikipédia és több ezer más online szolgáltató felfüggesztette tevékenységét.

A kalózkodás elleni SOPA (Stop Online Piracy Act) jogszabály-tervezettel a képviselőház foglalkozik, az intellektuális tulajdon védelmét célzó PIPA (Protect Intellectual Property Act) pedig tavaly megkapta a szenátus jogi bizottságának egyöntetű támogatását.

Marc Rubio szenátor a PIPA, Lee Terry és Ben Quayle képviselő pedig a SOPA beterjesztőinek listájáról vetette le a nevét. Rubio a Facebookon közzétett közleményében kifogásolta, hogy szabályozás túlságosan nagy beleszólást engedélyezne a szövetségi kormánynak az internet ügyeibe, és a szolgáltatók jogos aggályaira hivatkozva felszólította Harry Reidet, a szenátusi demokrata többség vezetőjét, hogy vegye le a napirendről az ügyben a jövő keddre kitűzött próbaszavazást. Hat republikánus szenátor már korábban ugyanezt sürgette Reidnél.

A résztvevők a történelem eddigi legnagyobb internetes tiltakozásának nevezték a szerdai akciót. A Wikipédia angol nyelvű oldalát egy fekete címlap blokkolta szerdán, de a Google is elsötétítette logóját az új amerikai kalóztörvények elleni tiltakozásképpen. A tiltakozók szerint a tervezett szabályozás túlságosan általános rendelkezései az online tartalmak cenzúrázásához vezethetnek, és ennek következményeként több weboldal kénytelen lesz bezárni.

A készülő szabályozás mögött felsorakoztak a hollywoodi filmstúdiók és a zenemű-forgalmazó cégek, továbbá a támogatók között van a kereskedelmi kamara is, mert megítélése szerint szükség van rá az amerikai munkahelyek védelme érdekében.

Rubio szenátor visszakozásával a PIPA-nak így is 39 támogatója maradt, Terry és Qayle visszalépése után a SOPA előterjesztői listáján még mindig 29 képviselő neve szerepel. Lamar Smith, a képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke viszont szerdán kijelentette: nem bátortalanítják el a bírálatok és a törvénytervezet a jövő hónapban a bizottság elé kerül. John Boehner republikánus házelnök viszont úgy nyilatkozott, hogy arról a képviselők plenáris ülésen aligha fognak egyhamar szavazni, mert nem alakult ki az ehhez szükséges egyetértés.

Cikkünket a szerdai akcióról itt olvashatja.