Dél-karolinai előválasztás: aki itt nyer, az szokott a republikánus jelölt lenni

Vágólapra másolva!
Kemény hét volt ez az amerikai elnökválasztási kampányban: ketten elhullottak, az egyik állva maradt jelölt majdnem dührohamot kapott élő adásban, egy másik pedig könnyen lehet, hogy kinyírta magát egy nyilatkozatával. A feszültség ugyanakkor érthető, szombaton tartják a dél-karolinai előválasztást, amely fordulópontot jelenthet a küzdelemben, és eldőlhet, kit indítanak a republikánusok Barack Obama elnökkel szemben a novemberi elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Newt Gingrich egyik szeme örült, a másik sírt csütörtökön. Az örömre az adott okot, hogy Rick Perry texasi kormányzó bejelentette, kiszáll az elnökválasztási küzdelemből, híveit pedig Gingrich támogatására szólította fel. Az egykori képviselőházi elnököt keserűséggel tölthette el ugyanakkor az, hogy az egyik volt - sorrendben második - felesége épp csütörtökön adott két interjút, ezekben házasságuk felbomlásáról árult el részleteket. Az asszony szerint a nyilvánosság előtt a család szentségéről beszélő Gingrich arra akarta őt rábírni, hogy éljenek nyitott házasságban, vagyis a feleség fogadja el, hogy neki egy másik nővel is van kapcsolata. A feleség az interjúkban azt mondta, ő nem volt hajlandó belemenni ebbe, ezért váltak el. Gingrich később elvette azt a nőt, akivel megcsalta a feleségét, és állítása szerint azóta is boldogan élnek.

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Readle
Jó és rossz hírek is jutottak Newt Gingrichnek

Hamarosan kiderül, milyen hatással vannak ezek a fejlemények Gingrich politikai támogatottságára, szombaton tartják ugyanis a dél-karolinai fordulóját annak az előválasztási versenynek, amelyben eldől, ki lesz a republikánus párt jelöltje Barack Obamával szemben a novemberi elnökválasztáson. A héten Perryhez hasonlóan befejezte kampányát Jon Huntsman korábbi pekingi nagykövet is, így már csak négy politikus van versenyben: Gingrich mellett a legutóbbi, New Hampshire-i előválasztást megnyerő Mitt Romney, Rick Santorum volt szenátor és Ron Paul, a szövetségi képviselőház tagja.

Gingrich újra lendületben

Perry támogató nyilatkozatának és a volt feleség interjújának az ad különös jelentőséget, hogy épp akkor kerültek nyilvánosságra, amikor a felmérések szerint Gingrich elkezdett erősödni. Több, ezen a héten készült kutatás szerint a politikus beérte az eddig fő esélyesnek tartott Romney-t a dél-karolinai előválasztáson részt vevő szavazók körében. Ez felvillantotta a lehetőségét annak, hogy mégis legyőzhető a megállíthatatlannak tűnő Romney, aki a legutóbbi, New Hampshire-i választást nagy fölénnyel nyerte meg. A múlt heti szavazás után úgy tűnt, hogy az egyébként is a legjobban felépített kampányszervezettel rendelkező Romney számára sima út vezet az elnökjelöltségig. Gingrich megerősödése azonban azt jelzi, a republikánus szavazók egy jelentős része továbbra sem fogadja el az egykori massachusettsi kormányzót.

Romney problémája az, hogy politikai pályája korábbi szakaszaiban jóval liberálisabb nézeteket képviselt, mint most, ezért sokan megkérdőjelezik hitelességét. Korábban támogatta például az abortuszhoz való jogot, most ellenzi. Régebben hitt abban, hogy az emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést, most már kétségei vannak. Egykor megtagadta Ronald Reagan korábbi elnököt, ma legfőbb példaképének tartja. Ezek miatt sok támadás érte az elmúlt hónapokban, és mindig akadt egy-egy olyan, a konzervatívok számára vonzóbb rivális, aki hosszabb-rövidebb időre fölé tudott kerekedni a felmérésekben. Decemberben például a most ismét erősnek tűnő Newt Gingrich tört az élre, de aztán a sorozatos támadások - például korábbi magánéleti visszásságainak felemlegetése - hatására támogatottsága visszaesett.

Forrás: AFP/Getty Images/Joe Readle
Kemény napokat tud maga mögött Romney

Most újra lendületbe jött Gingrich, ebben szerepet játszhatott az is, hogy Romney számára nem alakultak jól a dolgok az utóbbi napokban. Egyrészt épp csütörtökön derült ki, hogy mégsem ő nyerte meg az előválasztások első, Iowa államban tartott fordulóját. A közvetlenül a január 3-ai szavazás után kihirdetett eredmény szerint Romney rendkívül szoros versenyben, mindössze nyolc szavazattal verte meg a keményvonalas konzervatív Rick Santorumot. A legújabb számítások azonban Santorumot hozták ki győztesnek 34 szavazatnyi különbséggel, igaz, az is kiderült, hogy több szavazókörből eltűntek a voksok.

Adók és titkok

Nemcsak ez a hír okozott kellemetlenséget a dél-karolinai szavazásra koncentráló Romney-nak, hanem az is, hogy az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás nehezedett rá riválisai részéről, akik azt követelték, hozza nyilvánosságra adóbevallásait. Az egykori üzletember ezt egyelőre nem hajlandó megtenni, és csak annyit ígér, hogy áprilisban - a legfrissebb bevallás leadásakor - talán közzéteszi majd a dokumentumokat. Azt nem mondta meg, hogy hány évre visszamenőleg hozná nyilvánosságra az adatokat, de áprilisra már várhatóan eldől a jelöltség sorsa, így a republikánus előválasztás szempontjából nem sokat számítana, mi van a papírokban. Romney sok kritikát kapott emiatt az adóbevallásukat már korábban közzétevő riválisoktól, de egy másik nyilatkozatával még több muníciót adott nekik.

A korábban egy befektetőcég topmenedzsereként dolgozó politikus ugyanis az őt faggató újságíróknak kedden azt mondta, "nagyjából 15 százalékos" kulccsal adózik a jövedelme után. Erre a körülbelüli számra azért kapták fel sokan a fejüket, mert ez jóval alacsonyabb annál, mint amennyi alapján a legtöbb amerikai adózik (a legmagasabb kulcs 35 százalék). A különbség abból adódik, hogy az adózók többsége a munkahelyén megkeresett béréből fizet a szövetségi államnak, Romney jövedelme viszont befektetéseinek hozamaiból származik, az erre vonatkozó adókulcs pedig csak 15 százalék. Ez nem feltétlenül csapódik le jól a gyengélkedő gazdaságtól szenvedő átlagamerikaiak körében, ráadásul Barack Obama jelenlegi elnök épp a társadalmi egyenlőtlenségek elleni küzdelmet tette legfőbb kampánytémájává az elmúlt hónapokban.

Feszültség egy kemény terepen

Nem volt tehát túl jó hete Romney-nak, akinek pozícióját gyengíti az is, hogy most már Santorum és Gingrich személyében csak két keményvonalas konzervatív áll vele szemben. Hetekkel ezelőtt még négyen voltak (ebbe a körbe tartozott Rick Perry és az iowai szavazás után kiszállt Michele Bachmann is), így jobban megoszlott közöttük a vallásos konzervatív tábor támogatása. Emiatt a dél-karolinai választásnak hatalmas tétje van, ha ugyanis Gingrichnek sikerül megvernie - vagy akár csak keményen megszorongatnia - Romney-t, az azt jelentené, hogy tényleg nyitott a verseny, és akár hónapokig is eltarthat a jelöltség sorsának eldöntése.

Forrás: AFP/Getty Images/Win McNamee
A csütörtöki tévévita négy résztvevője - Balról jobbra: Rick Santorum, Mitt Romney, Newt Gingrich és Ron Paul

A feszültség így óriási az egyébként is kemény kampányterepként ismert Dél-Karolinában. Sok itt a vallásos konzervatív szavazó, és az itteni választás hagyományosan jó előrejelzésnek is bizonyul, a legutóbbi kampányokkor ugyanis mindig az lett a republikánusok elnökjelöltje, aki Dél-Karolinában nyerni tudott. Ennek a feszült légkörnek tudható be talán az is, hogy a csütörtök este tartott helyi tévévitában több ingerült megnyilvánulása is volt a résztvevőknek.

A legkeményebb Gingrich volt, aki leteremtette a volt felesége állításairól kérdező CNN-es műsorvezetőt. Szerinte a puszta kérdésfeltevés is bizonyítja, hogy mennyire "gonosz és pusztító" természete van a média egy jó részének, a műsorvezetőnek pedig azt mondta: "meg vagyok döbbenve, hogy egy elnökválasztási vitát ilyen témával indít". De nemcsak Gingrich volt felpaprikázva, a vita résztvevői végig keményen támadták egymást, Romney-t gerinctelennek nevezték, Santorumnak pedig azt vágta a fejéhez Gingrich, hogy eltúlozza saját jelentőségét a kilencvenes évek amerikai belpolitikai fejleményeiben. Azért jutott idő Barack Obama elnök bírálatára is, vele szemben nagyjából ugyanazzal az üzenettel - a nagy állami megszorítások és az adóemelések kizárása - szállnának szembe mindannyian.