Kétharmados többsége lesz az iszlamista pártoknak az egyiptomi parlamentben. A mostani választás volt az első Hoszni Mubarak elnök rezsimjének tavaly februári megbuktatása óta.

A legnagyobb iszlamista párt a képviselői helyek 47 százalékát szerezte meg az egyiptomi parlamenti választásokon a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint. A Muzulmán Testvériség alapította Szabadság és Igazságosság Pártja 235 képviselői helyet szerzett a 498-ból a november 28-án kezdődött, több szakaszban tartott választáson.

A Szabadság és Igazságosság Pártja 127 jelöltjét arányos választási rendszerben, másik 108-at pedig egyéni választókerületben választottak meg. Az utóbbi szavazás kétfordulós volt. A Legfelsőbb Választási Bizottság által közzétett adatok szerint a szalafista (radikális iszlamista) an-Núr párt végzett a második helyen 121 képviselői hellyel, így az iszlamista pártoknak kétharmados többségük lesz a törvényhozásban. A harmadik helyen a liberális Vafd párt végzett a képviselői helyek mintegy 9 százalékával.

Tíz képviselői helyre nem választottak jelölteket, ezeket a Huszein Tantávi marsall vezette katonai tanács kinevezettjei foglalják majd el. A Szabadság és Igazságosság Pártja hétfőn közölte, hogy a párt főtitkárát, Szaad al-Katatnit jelöli a házelnöki tisztségre. A népi gyűlés (a parlament alsóháza) a tervek szerint hétfőn tartja alakuló ülését. A felsőház tagjainak megválasztása január 29-én kezdődik.

Az új parlament feladata lesz az új alkotmány kidolgozásával megbízott bizottság kijelölése. Az elnökválasztást június vége előtt tartják, április 15-től lehet jelölteket állítani.

A mostani választás volt az első Hoszni Mubarak elnök rezsimjének tavaly februári megbuktatása óta.

A BBC kairói tudósítója emlékeztet rá, hogy bár a Muzulmán Testvériség nyerni tudott, az elnök az, aki végül kiválasztja a kormány tagjait. A Muzulmán Testvériség harminc éven keresztül állt az egyiptomi ellenzék élén, és ez alatt az idő alatt hivatalosan be volt tiltva.