Több száz millió euróra perelik a felborult luxushajó tulajdonosát

Vágólapra másolva!
Az olasz partoknál felborult luxushajó tulajdonosát két amerikai ügyvédi iroda és az olasz fogyasztóvédelmi szervezet készül beperelni, utasonként legalább 160 ezer dollárt követelnek a cégtől.
Vágólapra másolva!

Perre számíthat az olasz partoknál balesetet szenvedett Costa Concordia tulajdonosa. Az olasz fogyasztóvédelmi szervezet, valamint két amerikai ügyvédi iroda közölte a BBC-vel: utasonként legalább 160 ezer dollárt (mintegy 120 ezer eurót) követelnek a Costa Cruises cégtől.

Az amerikai székhelyű Carnival Group tulajdonában lévő Costa Cruises a hajó kapitányát, Francesco Schettinót tartja felelősnek a balesetért, amelyben legkevesebb tizenegy ember vesztette életét. A luxushajón 4200 utas volt, amikor múlt pénteken Giglio szigete mellett sziklának ütközött, és felborult.

Az utasok nevében eljáró ügyvédek kártérítést követelnek az orvosi ellátás költségeiért, a bevételkiesésért, valamint a baleset lelki következményeiért. Az ügyvédi iroda szerint vannak utasok, akik a minimális kártérítés két-háromszorosát kérik, a legsúlyosabb esetekben pedig az egymillió eurót is eléri a követelt összeg. Az ügyvédek szerint a hajó tulajdonosa nem háríthat minden felelősséget a kapitányra, aki jelenleg házi őrizetben van.

A Costa Cruises már küldött az utasoknak egy levelet, amelyben azt kérte, részletezzék az őket ért károkat és a balesethez kötődő költségeiket, hogy visszafizethessék nekik ezeket. Az utasokat képviselő fogyasztóvédők és ügyvédek szerint azonban ez az ajánlat nem elegendő. "Visszafizetnék a jegy árát, mintha az utasok csak lekésték volna a hajót, vagy elveszítették volna a poggyászukat" - méltatlankodott egyikük.

Mindeközben a mentőalakulatok folytatják a keresést a 21 még eltűnt személy után. A hajó óránként néhány millimétert mozdul el, és a BBC helyszínen lévő tudósítója szerint fennáll a veszély, hogy a hatalmas óceánjáró lecsúszik a sziklákról, amely jelenleg fogva tartja. Ha a mélyebb vizek felé sodródik, fennáll a veszélye, hogy a tartályokból üzemanyag kerül a tengerbe.