Veszélyes vírus elszabadulásától tartanak a kutatók

Vágólapra másolva!
Hatvan napra felfüggesztették munkájukat a madárinfluenza vírusát kutató tudósok, mert attól tartanak, hogy véleletlenül járványt idéznek elő.
Vágólapra másolva!

A madárinfluenza vírusát kutató tudósok levélben adták hírül a Nature, illetve a Science című tudományos folyóiratokban, hogy hatvan napra felfüggesztették a kutatást, mert attól tartanak, hogy véletlenül járványt idéznek elő. A céljuk az, hogy ez alatt az idő alatt nyilvános vita legyen a munkájuk biztonságosságáról - írja a Guardian című brit lap.

A levél az után jelent meg, hogy a kutatóknak sikerült egy madárinfluenzához hasonló vírust előállítaniuk, amely azonban - a madárinfluenza vírusával ellentétben - nemcsak madárról emberre, hanem emberről emberre is terjed.

Az amerikai kormányzat tavaly felkérte a tudományos folyóiratok szerkesztőit, hogy korlátozzák beszámolóikat a madárinfluenza-kutatás legújabb eredményeiről, attól tartva, hogy terroristák felhasználhatják az információkat biológiai fegyverek előállításához - írja a brit lap.

A madárinfluenza 2003-as felfedezése óta 340 ember halálát okozta. A tudósok attól tartanak, hogy a madárinfluenza vírusa egy mutáció miatt képes lesz emberről emberre is terjedni. A kutatók a vírus különböző mutációinak az előállításán dolgoznak, ami segíthet a madárinfluenza elleni gyógyszerek és oltások kifejlesztésében. A kutatás a legkomolyabb biztonsági előírások mellett zajlik, de emberi hiba, baleset vagy bűncselekmény esetén fennáll a veszélye annak, hogy elszabadul a vírus.

A legfrissebb kutatás eredményeként a tudósok olyan vírust állítottak elő, amely görények között terjed. Ezek az állatok általában jól modellezik azt, ahogyan az ember reagál a vírusokra. A vírust megalkotó kutatócsoport vezetője tavaly azt mondta: az egyik legveszélyesebb vírusról van szó, amelyet az ember elő tud állítani. A vírus terjedését emberről emberre azért nem vizsgálják, mert nem tartják etikusnak.

Az elmúlt héten Indonéziából és Vietnamból jelentettek madárinfluenzás megbetegedéseket.