Előre tisztázná orvosát egy eutanáziáért küzdő brit férfi

Vágólapra másolva!
Az 57 éves volt rögbijátékos egy olyan nyilatkozatot kér a brit Legfelsőbb Bíróságtól, amely kimondja, hogy nem vádolják meg gyilkossággal azt az orvost, aki beadja neki a halálos gyógyszeradagot.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdődik a tárgyalása Londonban annak a bezártságszindrómás brit férfinak, aki a Legfelsőbb Bíróságtól vár engedélyt arra, hogy az orvosok véget vethessenek az életének - írja internetes oldalán a Guardian című brit napilap. A nyaktól lefelé teljesen lebénult 57 éves Tony Nicklinson azt szeretné elérni, hogy halála után ne lehessen gyilkossággal vádolni azt az orvost, aki véget vet az életének.

Nicklinson, aki korábban rögbijátékos volt, majd műszaki vezetőként dolgozott a Közel-Keleten, 2005-ben kapott agyvérzést Athénban, ezután nyaktól lefelé teljesen lebénult, de nincs vegetatív állapotban. Tudja mozgatni a fejét, a szemét, és pislogással tud kommunikálni. A kétgyermekes apa nem tud beszélni, folyékony étellel táplálják, és gondozók segítségére szorul.

Mivel szerinte így csak lassú éhhalál vet majd véget az életének, Nicklinson szeretne az otthonában, családja körében meghalni, és nem akar Svájcba utazni, ahol legális az eutanázia. Mindemellett fizikailag képtelen arra, hogy aláírja a svájci szervezet által kért papírokat.

Ügyvédje szerint Nicklinson csak egy nyilatkozatot szeretne arról, hogy nem fogják bíróság elé állítani azt az orvost, aki beadja neki a halálos gyógyszeradagot. "Ha tudnám, akkor ölhetném meg magam, amikor akarom. Miért kell elviselnem ezt a megaláztatást? Miért kell a családomnak tehetetlenül végignéznie, ahogy szenvedek?" - kérdezte korábbi közleményében a lebénult férfi.

Ügyvédei szerint Nicklinson beszámítható, döntésképes, és hisz abban, hogy van önrendelkezési joga.