Tüntető tibetiekre lőttek egy kínai városban

Vágólapra másolva!
Legalább egy ember meghalt, harminc pedig megsebesült, amikor kínai hatóságok tüzet nyitottak tibeti tüntetők egy csoportjára a kínai Szecsuán tartományban lévő Luhuo városában.
Vágólapra másolva!

Kínai rendfenntartók hétfőn tüzet nyitottak tibetiek tiltakozók tömegére, egy ember meghalt, harminc megsebesült - jelentette a Szabad Tibet (Free Tibet) nevű szervezet. A tiltakozás Délnyugat-Kínában, Szecsuan tartományban, tibetiek lakta vidéken történt.

A Reuters szerint több ezer tibeti vonult Luhuo városának állami épületeihez, ahol a rendőrség napközben tüzet nyitott rájuk. A nagyszabású tüntetést az váltotta ki, hogy korábban több tibetit is letartóztattak a városban, akik Tibet felszabadítására buzdító röplapokat terjesztettek. A röplapokon a Reuters szerint olyan utalás is szerepelt, hogy a közeljövőben még több tibeti gyújthatja fel magát Kína elleni tiltakozásképpen. A kínai hatóságok egyelőre nem kommentálták a hírt, a Reuters idézi a Szabad Tibet közleményét, amely arról ír, hogy Luhuo városának rendőrkapitánysága szerint nem történt semmilyen incidens a városban.

A 2008-as tibeti Kína-ellenes zavargások óta ez volt a legsúlyosabb incidens. Kína állítása szerint "békésen szabadította fel" Tibetet 1951-ben, és az elszigetelt, szegény régió gazdasági fejlesztésével javított a tibetiek sorsán, akik azonban vallásuk és kultúrájuk elnyomását kérik számon a kínaiakon.