Tizenöt halászt lőttek le egy Fülöp-szigeteki tonhalháborúban

Vágólapra másolva!
Fegyveresek megtámadtak három hajót, és megöltek 15 halászt a Fülöp-szigeteken, vélhetően azért, hogy így védjék a tonhalban bővelkedő halászterületüket a riválisaiktól.
Vágólapra másolva!

A Fülöp-szigetek déli részén fegyveresek tüzet nyitottak három hajóra, és legalább 15 halászt megöltek - számol be az esetről a brit Guardian. Helyi rendőrségi beszámolók szerint a megtámadott halászok kicsi, fából készült hajóikon tartózkodtak, amikor egy motorcsónakból mintegy tízen tüzelni kezdtek rájuk, majd elhajtottak. A rajtaütés hétfő reggel történt Basilan tartományban. Még senkit sem tartóztattak le, mert a rendőrökhöz a távol eső területről későn jutott el a mészárlás híre.

A hatóságok szerint a halászokat azért ölték meg, mert egy rivális csoport területére tévedtek, meg nem erősített hírek szerint pedig tönkretették azok 3500 dollárt érő óriási, tonhalfogó hálóját. A tonhal az ország fő exportcikke. 2010-ben 116.850 tonnát adtak el belőle külföldön, 337 millió dollár értékben.

A Guardian szerint Basilan a muzulmán lázadók fellegvára, ahol az elmúlt évtizedekben több támadást intéztek a kisebbségek (főként keresztények) ellen. A területen gyakoriak a bűncselekmények és a gyerekrablások, a bandák közötti hatalmi harcok, a bűnüldözés hatékonysága pedig igen gyenge.