Őrizetben a hibás mellimplantátumokat gyártó cég vezére

Vágólapra másolva!
A 72 éves Jean-Claude Mast Franciaországban tartóztatták le, csalás és gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával folyik ellene eljárás. Az eddigi adatok szerint a világ 65 országában mintegy négyszázezer nő mellébe ültettek be hibás implantátumot.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön reggel őrizetbe vette a francia rendőrség a PIP mellimplantátumot gyártó francia cég alapítóját - írja internetes oldalán a BBC. A beszámoló szerint Jean-Claude Mast élettársa otthonában, a dél-franciaországi Six-Fours településen állították elő. A rendőrség Claude Coutyt, a cég igazgatótanácsának korábbi elnökét is őrizetbe vette.

A Poly Implant Prothese (PIP) francia cég 72 éves alapítója nem jelent meg a nyilvánosság előtt a botrány kitörése óta. Októberi kihallgatásán azonban elismerte, hogy a szakadásveszélyes mellimplantátumokhoz engedély nélküli szilikongélt használt, de tagadta, hogy annak toxikus hatásai lennének. Azt állította, hogy a PIP implantátumokhoz használt gél olcsóbb volt, és jobb minőségű, mint más szilikongélek.

Az eddigi adatok szerint 65 országban mintegy négyszázezer nő mellébe ültettek hibás implantátumot. A PIP implantátumok valódi kockázatát az jelenti, hogy nem orvosi tisztaságú töltetük miatt kiszakadásuk esetén nagyobb valószínűséggel okozhatnak gyulladást, és ha ilyenkor távolítják el őket, akkor meg kell várni, amíg a szövetek regenerálódnak, ezért két műtétre is szükség lehet a cseréjükhöz.

Európában Magyarország a harmadik legfertőzöttebb ország, közel tízezer ilyen betét kerülhetett magyar nők szervezetébe. Az egészségügyi államtitkárság a múlt héten azt közölte, hogy az orvos által felírt mellimplantátumok cseréjét fizeti az állam.

Jean-Claude Mas ellen Franciaországban két eljárás folyik "csalás minősített esete" és "gondatlanságból elkövetett emberölés" gyanújával. Az utóbbi, Marseille-ben folytatott nyomozás keretében vették őrizetbe a cégalapítót, aki ellen eddig 2500 feljelentés érkezett. Az eljárás nagyon hosszúnak ígérkezik, ugyanis a hatóságoknak minden esetet külön-külön kell vizsgálniuk, és a szakértői jelentések körüli jogi csatározás miatt a nyomozás akár több évig is eltarthat az esetleges vádemelés előtt.

Az 1991-ben alapított és 2010-ben csődöt jelentett PIP egy időben az ágazat harmadik legnagyobb cége volt. Mellimplantátumainak 80 százalékát latin-amerikai országokba, Spanyolországba, illetve Nagy-Britanniába exportálta. Becslések szerint jelenleg a világon 400-500 ezer nő visel PIP mellimplantátumot.