Felfüggeszti Szíria megfigyelését az Arab Liga

Vágólapra másolva!
Befejezi megfigyelői tevékenységét Szíriában az Arab Liga. A szervezet az erőszak terjedésére hivatkozva állította le a munkát, de nem hívta vissza a megfigyelőket. A liga korábban felszólította a szíriai elnököt a lemondásra, és az ENSZ BT elé vitte az ország ügyét, amelyben már hónapok óta véres összecsapások zajlanak kormányellenes tüntetők és Bassár el-Aszad elnök rezsimje között.
Vágólapra másolva!

Az erőszak terjedése miatt felfüggeszti megfigyelői tevékenységét Szíriában az Arab Liga - írja a BBC. A szervezet szerint megfigyelői az országban maradnak, de ideiglenesen abbahagyják a munkájukat. A liga decemberben küldött megfigyelőket az országba azért, hogy ellenőrizze, a szíriai kormány tesz-e az országban zajló vérengzések befejezéséért. A megfigyelők munkáját a szíriai ellenzék "fogatlannak" nevezve kritizálta.

Az Arab Liga a múlt héten felszólította Bassár el-Aszad elnököt a lemondásra, és saját béketervvel készül az ENSZ Biztonsági Tanácsnak ülésére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken tűzte újra napirendre Szíria ügyét, miután az Arab Liga segítséget kért a szervezettől. A szíriai kormány a Reuters hírügynökség szerint egyelőre nem kommentálta a megfigyelők munkájának beszüntetését.

Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen tíz hónapja tartó tüntetésekre a rendszer fegyverrel reagált, és vérengzés vette kezdetét, amelynek eddig az ENSZ becslései szerint legalább ötezer áldozata volt. AZ ENSZ szerint számos esetben megkínoztak több a tüntetőkkel tartó szíriai gyereket is. Péntekre a fővárost is elérték a szíriai lázadók csapatai, tavaly ősz óta pedig valóságos hadsereget szerveztek dezertált katonákból. Damaszkusz egyik külvárosában már a felkelők zöld csíkos zászlója lobog, a tömeg pedig a szíriai elnök kivégzését követeli. A szíriai eseményekről itt olvashat bővebben.