Kétezer katona támadja a lázadókat a szíriai fővárosban

Vágólapra másolva!
Aktivisták szerint tíz hónap legádázabb küzdelme folyik Damaszkusz külvárosáért a központtól mindössze 5 kilométerre a kormánycsapatok és a lázadók között. A BBC több tucat halottról írt, a lázadók nemzetközi védelmet kértek az ENSZ-től, de azt Oroszország megvétózhatja.
Vágólapra másolva!

Damaszkusz külvárosának visszaszerzéséért indította a hadsereget a szíriai kormány - számoltak be aktivisták a BBC-nek, és erről írt a Financial Times is.

A BBC szerint a katonák tankok fedezékében támadják a főváros felkelők által ellenőrzött részét, Damaszkusz keleti és északi városrészeit. A BBC több tucat halottról ír, a Financial Times öt halottról számolt be. Az ellenzéki mozgalmakat összefogó szíriai nemzeti tanács az ENSZ biztonsági tanácsához fordult segítségért, hogy nemzetközi erők védelmezzék a civileket.

Az aktivisták szerint az akció az elmúlt tíz hónap legádázabb küzdelme, amelybe kétezer katonát és ötven tankot vontak be. A támadás vasárnap hajnal óta zajlik a főváros központjától mindössze 5 kilométerre.

A véres akció azután kezdődött, hogy az Arab Liga visszahívta megfigyelőit az egy hónapja indult küldetésből, amelynek célja a békefolyamat ellenőrzése lett volna. A delegáció azonban azt állapította meg, hogy a szíriai kormány folytatta a lázadók elleni fegyveres fellépést, ezáltal nem tartotta magát a békemegállapodáshoz. A liga lemondatná Bassár el-Aszad elnököt és új választásokat írna ki.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a BBC szerint napokon belül szavazhat a korábban európai és arab országok által fogalmazott határozatról. A javaslatot azonban Oroszország megvétózhatja, mert nem szerepel benne a külföldi intervenció kizárása.