Vágólapra másolva!
A verespataki aranybánya újranyitási kérelmének elutasítását kéri a román kormánytól a Greenpeace. A szervezet tagjai tiltakozó akciókkal próbálnak nyomást gyakorolni a román környezetvédelmi miniszterre, közben európai nagyvárosokban a tizenkét évvel ezelőtti nagybányai cianidos szennyezésre emlékeznek. Tüntettek a budapesti román nagykövetség előtt is.
Vágólapra másolva!

Kedd délelőtt Greenpeace-aktivisták foglalták el Borbély László román környezetvédelmi miniszter irodáját Bukarest belvárosában. A szervezet magyar, román, osztrák, német, olasz és szlovák aktivistái a 12 évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófára emlékezve felszólították a román kormányt és a környezetvédelmi minisztert, hogy ne engedélyezzék a verespataki aranybánya újranyitási kérelmét. Ezzel egy időben Budapesten, Bécsben, Ljubljanában, Szófiában és Varsóban a román nagykövetségek előtt egy újabb cianidos szennyezés következményeit illusztrálták Greenpeace-aktivisták haltetemekkel teli koporsókkal.

A 2000-ben történt gátszakadáskor 100 ezer köbméter cianidos víz ömlött ki a romániai Nagybánya mellett található zagytározóból. A méreg a Szamoson, majd a Tiszán keresztül eljutott a Dunáig. Az érintett térségben a szennyezés elpusztította a folyók élővilágát. Ez volt Európa egyik legnagyobb környezeti katasztrófája.

"Mindannyiunk közös célja, hogy megelőzzünk minden hasonló katasztrófát. Ezért kell Európában az Európai Parlament 2010-es javaslatának megfelelően betiltani a cianidos bányászatot. A Greenpeace felszólítja a román kormányt, hogy ne engedélyezze a verespataki aranybánya projektet és tiltsa be a cianidos bányászatot" - mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A civil szervezet közleménye szerint az erdélyi Verespatak környékén aranybányát akar nyitni a Rooia Montana Gold Corporation (RMGC), ahol 300 tonna aranyért és 1600 tonna ezüstért 215 millió tonnányi kőzetet oldanának fel több százezer tonna cianidban. A tározó aljának szigetelése nem része a tervezett beruházásnak, a veszélyes anyagok elszennyezik a vizeket és a levegőt. "A projekt időtartama 15-17 év lenne. Ezalatt egy 185 méter magas gát mögött a cianidos zagyban pusztulna el a természeti környezet, a kulturális emlékek és a történelmi városmag. A bányanyitás évszázadokra ellehetetleníti a térséget" - tette hozzá Vetier Márta, a Greenpeace programigazgatója.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
A budapesti román követség előtt döglött halakkal teli koporsóval tiltakozott a Greenpeace