Vágólapra másolva!
Rendszerellenes tüntetésekre készülnek csütörtökön Egyiptomban, miután szerdán legalább 74 ember vesztette életét egy labdarúgó-mérkőzés utáni szurkolói összecsapásban.
Vágólapra másolva!

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Egyiptomban, miután egy szerdai labdarúgó-mérkőzésen legalább 74 ember életét vesztette a szurkolók között kitört verekedésben - írja a brit BBC. A pályára özönlő szurkolók összecsapásában több százan megsérültek a port-szaídi stadionban.

Az összetűzés az után tört ki, hogy a mérkőzés lefújását - és a helyi csapatnak, az al-Maszrinak a tabellát vezető kairói al-Ahlival szembeni meglepő, 3-1-es győzelmét - követően a szurkolók elözönlötték a pályát. Kövekkel, petárdákkal, üvegpalackokkal dobálták meg a vendégcsapat híveit, és több játékost megsebesítettek. Egyes jelentések szerint többen késekkel érkeztek a stadionba. Csütörtökön tüntetések várhatók, miután az egyiptomiak úgy vélik, hogy a rendőrség képtelen fenntartani a rendet. Az al-Ahli egyik szurkolója azt mondta a BBC helyszínen tartózkodó riporterének, hogy a szurkolók a klub székházától a belügyminisztérium elé vonulnak majd tüntetni.

Forrás: AFP
A képre kattintva nézhet még több fotót a tragédiáról!

Korábban is előfordultak erőszakos események a labdarúgó-mérkőzéseken Egyiptomban, a BBC szerint az al-Ahli szurkolói számítanak az egyik legagresszívabb tábornak, az al-Maszri és az al-Ahli között pedig régóta ellentét húzódik. Az egyiptomi internetezők egy része szerint a hatóságok direkt nem védték meg az al-Ahli szurkolóit, de a BBC szerint erre nincs bizonyíték.

Kairóban több százan várták a vonatállomáson a Port-Szaídból hazaérkező sérülteket és drukkereket, a tömeg hadseregellenes jelszavakat kiabált. Az egyiptomi állami televízió már szerdán bejelentette, hogy lefújják a bajnokságot, és csütörtökön rendkívüli ülést tartanak a futballerőszakról. Évtizedek óta ez a legsúlyosabb sporttal kapcsolatos incidens Egyiptomban.