Legalább 37-en meghaltak egy dél-szudáni békéltető tárgyaláson

Vágólapra másolva!
Lövöldözés tört ki egy békéltető tárgyaláson Dél-Szudánban, két törzs a szarvasmarhacsordák legeltetése és a legelők használati joga miatt vitázott össze, amikor tüzet nyitottak rájuk a hivatásos szervek.
Vágólapra másolva!

Lövöldözés tört ki egymással rivalizáló dél-szudáni törzsek békéltető találkozóján szerdán; legalább 37 ember életét vesztette, több tucatnyian pedig megsebesültek. A békéltető ülést egy halálos kimenetelű jószáglopás miatt hívták össze.

Az egymással szomszédos dél-szudáni államokban élő nuer, illetve dinka törzs között a szarvasmarhacsordák legeltetése, valamint a legelők tulajdonjoga körül tört ki viszály - közölték hivatalos források pénteken. A tájékoztatásügyi minisztérium szerint 37-en haltak meg, míg egyéb helyi források más adatokat adtak meg. ENSZ-tisztviselők megerősítették az incidenst, de az áldozatok számát nem közölték.

A világszervezet munkatársai szerint a biztonsági erőkhöz tartozó fegyveresek egy szóváltás után tüzet nyitottak a teremben tartózkodókra. A tűzharcban az ENSZ egyik embere is megsebesült. A brit BBC úgy tudja, hogy a lövöldözők között rendőrök, katonák, testőrök és felfegyverzett vadőrök is voltak. A dél-szudáni belügyminisztérium szerint január 28-án a nuer etnikumhoz tartozó fegyveresek rátámadtak a dinkák szomszédos államban található táborára, és 79 emberrel - köztük nőkkel és gyerekekkel - végeztek.

Emellett a múlt hónapban egy keleti államban mintegy nyolcezer felfegyverzett fiatal férfi vonult be rivális etnikumok által lakott településekre, ahol szemtanúk vérengzésről - fákhoz vágott csecsemőkről és bozótvágóval összekaszabolt nőkről - számoltak be.

Bár a dél-szudáni kormány több ezer katonát vezényelt az erőszak tépázta térségekbe, nincs elég fegyverese, hogy véget vessen az öldöklésnek. Valerie Amos, az ENSZ humanitárius segélyekért felelős tisztségviselője csütörtöki látogatása alkalmával nyugtalanságát fejezte ki a világ legfiatalabb államában dúló erőszak miatt.

A tavaly júliusban függetlenné vált Dél-Szudánban gyakoriak az etnikumok közötti összecsapások, és Északkal sem felhőtlen a viszony az olajkincs elosztása, illetve egyes területek hovatartozása miatt.