Bolondját járatta csodálóival a zsidó Indiana Jones

Tóra, Mózesi Könyvek
Vágólapra másolva!
Tömegsírokból előásott, titkos térképpel felkutatott és más kalandok árán megszerzett tóratekercsekre vadászott egy washingtoni rabbi, aki 1,2 millió dollárt gyűjtött össze csodálóitól. A már-már hihetetlen történetei miatt zsidó Indiana Jonesként emlegetett rabbi azonban nem volt elég óvatos. Előbb néhány apró tévedése derült ki, aztán az, hogy az egész hazugság, legtöbb kalandja helyszínén sosem járt, hanem egyszerű csaló.
Vágólapra másolva!

Menachem Youlus olyan embernek mondta magát, aki nem ijed meg egy kis kockázattól. Előfordult, hogy megverték, börtönbe vetették, vagy 175 ezer dolláros tartozást halmozott fel olyan kelet-európai, oroszországi, izraeli és iraki expedíciókon, amelyeket azért indított, hogy zsidó közösségektől elrabolt tóratekercseket szerezzen vissza. Legalábbis ezt mesélte kuncsaftjainak, akiknek nem mindennapi tórákat - az Ótestamentum első öt, Mózesnek tulajdonított könyvét tartalmazó tekercseket - kínált megvételre.

Azt állította, hogy egykoron kelet-európai zsidó közösségekben használták ezeket, a holokauszt idején elrabolták, de ő kalandos körülmények között visszaszerezte a befalazott, elásott vagy éppen kolostorok pincéiben porosodó szent tekercseket. Állítólag bejárta Lengyelországot, Romániát, Oroszországot, Ukrajnát, volt olyan tekercs, amelyet egykori koncentrációs táborok területén szedett össze, másokat dupla fenekű bőröndben csempészett ki egy-egy országból. Volt olyan tekercs, amelyet egy fémdobozban talált Auschwitzban elásva, egy másikat pedig úgy talált meg a bergen-belseni tábor területén, hogy beszakadt alatta az egy második világháborús barakk alja - mesélte.

Forrás: AFP/Philippe Lissac
Képünk illusztráció

Gestapós hullazsákok, titkos térképek

Ukrajnában Kamenyec-Podolszknál egy tömegsírból ásott elő két tóratekercset - mesélte. A tekercsek egyikét 2001-ben megvásároló pittsburghi Robert Kushner a Washington Postnak 2010-ben beszélt arról, milyen történetet adott elő neki a rabbi.

Eszerint Youlusnak Ukrajnában egy helyi földműves egy kézzel rajzolt térképet ajánlott megvételre. A férfi azt mondta neki, azért mutatja meg a térképet, mert az apja a lelkére kötötte, hogy így tegyen, ha valaha találkozik olyan emberrel, aki kipát visel. A férfi megmutatta neki a földjét, is, amelyen a disznóól alapját régi zsidó sírkövek képezték.

Menachem Youlus végül megvette a héberül feliratozott térképet tőle, és felkereste az azon szereplő helyszínt. Ott a rabbi ásni kezdett, és egy tömegsírt talált, ebben több mint kétszáz ember csontjai mellett találta meg a két, viszonylag jó állapotú, gestapós hullazsákba csomagolt tóratekercset. Sofőrjével ezután visszatemették a sírt, és a zsoltárok könyvéből származó versekkel jelölték meg. A tórákat később restauráltatta, majd eladta.

A zsidó Indiana Jones

A vásárlók el voltak ragadtatva a megnyerő modorú washingtoni ortodox rabbitól, és a tekercsek megszerzésének történetétől, amelyben a zsidó vallásban központi szerepet játszó szent szövegek összekapcsolódtak a holokauszttal a remény és a folyamatosság érzését keltve - írta róla a Washington Post.

A vevők ráadásul úgy érezhették, azzal is hozzájárulnak közösségük javához, hogy a tekercsek megvásárlásával egy olyan alapítványt - Menachem Youlus "Save a Thora" (Ments meg egy tórát) nevű alapítványát - támogatják, amely kallódó szent iratokat kutat fel. Több mint százötven hitközséghez jutottak el az állítólag kalandos körülmények között megszerzett tekercsek, és a rabbi alapítványa 1,2 millió dollár adományt kapott. 2009-ben azt állította, több mint 1100 kallódó tekercs menekült meg áldásos tevékenységének köszönhetően.

A rabbit - aki egy zsidó vallásos könyveket és kiadványokat kínáló könyvesbolt résztulajdonosa is - ünnepelték, és sokan úgy emlegették, mint a tóratekercsek Indiana Jonesát. Maga is szerette ezt a szerepet. "Azt hiszem, nyugodtan hívhatnak zsidó Indiana Jonesnak" - dedikált 2004-ben egy általa eladott tekercset.

Forrás: AFP

Angyali jelenléte volt

Kushnert is nagyon megindította az ukrajnai tömegsírból kiásott tekercsek története, és apja emlékére - aki szegény bevándorlóként érkezett az USA-ba a Youlus meséjében említett ukrán faluból -, 15 ezer dollárért megvásárolta a tekercset, amelyet aztán saját pittsburghi zsinagógájának adományozott. A másik tekercset néhány hónappal korábban egy potomaci férfi vásárolta meg.

"Egy ortodox rabbi volt. Az ortodox rabbik nemigen állnak szóba a hozzám hasonló női rabbikkal. Nem csak hogy szóba állt velem, de rabbinak is nevezett. Angyali jelenléte volt, tudtam, hogy különleges fickóról van szó" - idézte az amerikai lap a New York-i Shosana Hartman rabbit, akinek ugyanezzel a történettel adott el egy újabb tekercset. Rajta kívül még két vásárló tért haza a Washington melletti Wheatonben található Youlus-féle könyvesboltból a kamenyec-podolszki tömegsírból származó két tóra egyikével.

Aggasztó jelek

Ekkor kezdtek először kételkedni az amerikai zsidó közösségekben addig ünnepelt tóramentő rabbi állításaiban. Aztán a Bergen-Belsenben talált tekercs történetéről valakinek eszébe jutott, hogy a tábort felszabadítása után porig égette a brit hadsereg, hogy megakadályozza a tífusz elterjedését. A tűz után egyetlen barakk sem maradt épen, így beszakadni sem tudott a padló a rabbi alatt. Ezután kiderítették azt is, hogy az állítólag Auschwitzban kiásott tekercsről sem az egykori koncentrációs tábor temetőjét gondozó központnál, sem a helyi zsidó közösségben nem hallottak semmit.

A rabbi után végül 2010-ben a rendőrök is nyomozni kezdtek, miután a Washington Post terjedelmes cikkben számolt be a szélhámosság gyanújáról. A vizsgálat - amelyet az amerikai posta nyomozóhivatala folytatott le, miután a rabbi levelekben és e-mailben is terjesztette megtévesztő történeteit - tavaly augusztusban Menachem Youlus letartóztatásával zárult. A vádirat szerint az általa értékesített, kalandos múltúnak mondott tekercseket a rabbi valójában az USA-ban vette, és jelentős haszonnal adott túl rajtuk.

Alapítványának összesen 1,2 millió dolláros bevétele származott az üzletekből, de a pénz több mint harmadát - 340 ezer dollárt - saját céljaira fordította. Egy részét ételre és egészségügyi szolgáltatásokra költötte, más részéből gyerekeinek, illetve rokonai gyermekeinek továbbtanulását finanszírozta. 145 ezer dollárnyi alapítványi adományt saját bankszámlájára utaltatott.

Kiderült az is, hogy azokban az időpontokban, amikor elvileg külföldön vadászott a kallódó tekercsekre, szinte ki sem mozdult otthonról, és bár egyszer valóban járt Izraelben a jelzett időpontok egyikében, a többi országba be sem tette a lábát.

Képzelt hős

"Állítólagos kalandjai semmivel sem voltak valóságosabbak, mint azé a mozihősé, akihez hasonlította magát" - közölte letartóztatásakor a manhattani ügyészség. A csalással és sikkasztással vádolt Menachem Youlust százezer dollár óvadék ellenében helyezték csak szabadlábra, ekkor még mindent tagadott. Múlt csütörtökön azonban a manhattani bírósági meghallgatásán megtört, és elismerte, hogy megtévesztette kuncsaftjait. "2004 és 2010 között hamisan állítottam, hogy személyesen tettem szert régi tóratekercsekre - bizonyos helyszíneken bizonyos módszerekkel - Európában és Izraelben. Tudom, hogy amit tettem, az helytelen volt, és mélységesen sajnálom" - idézte a New York Times.

Ha bűnösnek találja a bíróság a most ötvenéves rabbit, akár negyven év börtönre is ítélheti. Büntetéséről június 21-én döntenek. Ügyvédje, Benjamin Brafman jelezte, enyhe ítéletet fog kérni, mivel Youlus szerinte "jó ember, a legjobb szándék vezérelte, és ugyan végül csalárd üzelmekbe sodródott, de ezekért teljes mértékben vállalja is a felelősséget".