Ukrajnában már 101 áldozata van a nagy hidegnek, megbénult Róma is

Vágólapra másolva!
Ukrajnában az elmúlt napokban többször is mínusz 33 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet éjszaka. Az erős fagy kezdete óta több mint százan meghaltak, több mint ezren kerültek kórházba hideg okozta egészségi problémákkal. A szerb fővárosban elrendelték az oktatási intézmények bezárását. Rómában megbénult a tömegközlekedés, az autósok és a robogósok nem tudnak haladni, bezártak az iskolák is.
Vágólapra másolva!

Ukrajnában már 101 ember halt meg január 27., a rendkívüli hideghullám kezdete óta, ebből harmincnyolcan az elmúlt éjszaka fagytak halálra - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma pénteken. Közülük 11-en kórházban, ápolás közben, 64 embert az utcán, 26-ot pedig az otthonában találtak megfagyva. Több mint ezerkétszáz embert fagyási sérülésekkel, kihűléssel és más, hideg okozta egészségi problémákkal kórházban kezelnek - áll a minisztérium közleményében. Ukrajnában hat éve nem volt ilyen hideg a tél, január vége óta az éjszakai hőmérséklet nemegyszer mínusz 33 Celsius-fokig süllyedt.

Lengyelországban, ahol az ország déli részén péntekre virradóra mínusz 35 fokot mértek, a nyolc napja tartó sarkvidéki hideg eddig 37 áldozatot szedett, de november óta már összesen 75-en fagytak meg. Csütörtök óta nyolcan haltak meg a hideg miatt. Tavaly télen összesen 212 emberrel végzett a kihűlés Lengyelországban.

További legalább tíz személy fagyott meg az utóbbi két napban Csehországban. Csütörtökön hat, pénteken pedig négy személy haláláról adtak hírt a hatóságok. Egy-két kivétellel hajléktalanokról van szó, akik többnyire ittas állapotban fagytak meg a rendkívüli hideg éjszakában. Csehországban az utóbbi napokban rekordfagyokat mértek. Péntekre virradóra az ország 155 mérési pontján 129-ben mutattak ki rekordértékű hideget. A leghidegebb a cseh-osztrák-német határon fekvő Sumava hegységben volt. Kvilda településen pénteken reggel mínusz 38,1 fokot mutatott a hőmérő. Prágában pénteken reggel mínusz 20 fok körüli hőmérséklet volt.

A kazahsztáni Karaganda állatkertjében forralt borral védik a dermesztő hidegtől a majmokat. A városban pénteken mínusz 33 fokra süllyedt a hőmérséklet. Európában péntekig a hideg miatt 220 ember vesztette életét, és a szakemberek szerint ez a szám főleg a kontinens keleti felében jócskán nőni fog.

Bezártak a belgrádi iskolák

Az erős és folyamatos havazás miatt óráról órára egyre súlyosabb a helyzet Belgrádban és Szerbia más területein, a belgrádi városi oktatási titkárság péntek délutánra beszüntette a főváros összes elemi és középiskolájában a tanítást. Péntek reggel óta egyre nagyobb fennakadásokat okoz Belgrád közlekedésében és Szerbia más vidékein is az erős havazás és a fagypont alatti hőmérséklet. Ez utóbbi miatt az utak sózása sem sokat segít.

A taxisok beszámolói szerint péntek reggel óta Belgrádban egyre nehezebb a közlekedés, amely "gyakorlatilag az összeomlás szélén áll". A leesett nagy mennyiségű hó és a helyenként jeges utak miatt a gyalogosokat és a járművezetőket fokozott óvatosságra intik a közlekedésben. A hatóságok felhívással fordultak a lakossághoz, hogy lehetőség szerint csökkentsék az áramfogyasztást és az energiahordozók felhasználását.

Forrás: AFP
A belgrádi taxisok szerint jóformán az összeomlás szélére került a városban a közlekedés

A fagy és a hó ellenére kivirágzott a cseresznyefa Japánban

A rekordnak számító fagy és a havazás ellenére Nagoja japán nagyváros szívében kivirágzott a szakura. A közigazgatási hivatalok székháza előtti fán egy centiméternél nagyobb átmérőjű, barackvirágszínű bimbók jelentek meg. Hajnalban Nagojában a hőmérséklet - ezen a télen először - mínusz öt Celsius-fokra süllyedt. A városban az elmúlt három napban esett a hó, belepte az utcákat. Ennek ellenére a rejtélyes virágzó cseresznyefa valóságos zarándokhely lett. "A cseresznyevirágzás az évnek ebben a szakában kivételes" - mondta újságíróknak a nagojai botanikus kert szóvivője. "Nem tudjuk, ez mivel magyarázható".

Pénteken Japán 38 településén mértek rekordalacsony hőmérsékletet. Az országos meteorológiai intézet szerint a leghidegebbet az északi Hokkaidó szigetén mérték: mínusz 32,6 Celsius-fokot. Japán területének 90 százalékán - leszámítva a déli Okinava szigetét és néhány távolabbi szigetet - fagypont alatti a hőmérséklet. Japánban napok óta havazik, az Aomori prefektúrához tartozó Honsú szigetén a hóréteg vastagsága elérte a 4,3 métert.

Leállt a közlekedés Rómában

A sarkvidéki hideg és havazás elérte Olaszország középső részét, sűrű hóréteg fedte be Marche és Lazio tartományt, az Appenninek mentén mindenhol havazott, egészen a pugliai Foggia városáig. A Rómától északra levő településeken félméteres hó esett. Beesett a hó a Pantheon tetején levő lyukon, hó borítja a Colosseumot és a Szent Péter-bazilikát is.

A havazásra való előzetes felkészülés ellenére a római tömegközlekedés is megbénult, és a havazáshoz nem szokott autósok és motorosok sem tudtak haladni. Hosszú sorok álltak a benzinkutaknál hóláncért, az iskolákban pedig szünetel a tanítás.