Negyedik napja zajlanak az egyiptomi focitüntetések

tüntetés, demonstráció, összecsapás a rendőrökkel, egyiptom,
Vágólapra másolva!
Már négy napja tartanak azok a tüntetések, amelyeket a szerdai futballerőszak váltott ki. Az eredetileg a Port Szaídban egy meccs után meggyilkolt 74 embert gyászoló kairói tömeg már azonnali elnökválasztást és a katonai vezetés távozását követeli.
Vágólapra másolva!

Negyedik napja tartanak azok a tiltakozások Egyiptomban, amelyeket a szerdai erőszakos események után kezdődtek. Szerdán Port Szaídban egy focimeccset követően szabadultak el az indulatok a szurkolók között. Összesen 74 ember vesztette életét, és sok százan sebesültek meg.

A Kairóban ezt követően kezdődött tiltakozások résztvevői mielőbbi elnökválasztást követelnek, és azt, hogy a hadsereg gyorsan adja át a hatalmat. A tüntetők azóta a belügyminisztérium előtt gyülekeznek napról-napra, vasárnap is kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal verték vissza a rohamokat - jelentette a brit Guardian. Az utcai összecsapásokban eddig hét ember vesztette életét.

A Mubarak elnök tavaly februári lemondása után a hatalmat átvevő katonai vezetés júniusra ígérte, hogy átadja a hatalmat, ekkorra tervezik az új elnökválasztást is, de a tüntetők a hatalom mielőbbi átadására vonatkozó követeléseit már a parlament legerősebb pártja, a Muszlim Testvériség is visszhangozza.

Forrás: AFP/Mahmud Hams
Forrás: AFP/Mahmud Hams

Az utcai összecsapásokban eddig hét ember vesztette életét

Több politikus és a katonai vezetés civil tanácsadó testülete is azt vetette fel, hogy májusra vagy áprilisra hozzák előre az elnökválasztást, és egyúttal a hatalom átadását is. A tüntetők azt követelik hogy ez azonnal történjen meg.