Moszkva a Nyugatot okolja a szíriai határozat vétójáért

Vágólapra másolva!
A szíriai ellenzék szerint Oroszország és Kína a BT-határozat vétójával gyilkolásra bátorítja a damaszkuszi rezsimet. Az orosz külügyminiszter-helyettes viszont a nyugati országokat tette felelőssé a kompromisszum hiányáért. Moszkva azt kifogásolta, hogy a javaslat az ellenzéket bátorította, és csak a kormányerőket ítélte el.
Vágólapra másolva!

A szíriai ellenzék szerint Moszkva és Peking engedélyt adott a szíriai rendszernek a büntetlen gyilkolásra azzal, hogy vétót emelt az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) szombati ülésén a Szíriát elítélő határozati javaslatra. Az ellenzéki csoportok többségét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) vasárnap élesen elítélte és felelőtlen döntésnek minősítette a kettős vétót, amely "engedélyt ad a szíriai rendszernek, hogy büntetlenül öljön".

Az SZNT közölte, hogy folytatja politikai erőfeszítéseit "minden szinten", és az ENSZ-közgyűlés elé viszi az ügyet. Egyúttal felszólította "az arab és a baráti országokat, hogy tegyenek meg minden diplomáciai és gazdasági intézkedést" a BT-határozat elfogadását akadályozó országok ellen.

Oroszország viszont a Nyugatot teszi felelőssé a BT-határozat megvétózásáért. Gennagyij Gatyilov külügyminiszter-helyettes a Twitterre vasárnap feltett üzenetében azt állította, hogy a nyugati országok nem tettek elég erőfeszítést a konszenzus megteremtésére. "Moszkva sajnálja, hogy a Szíriáról szóló határozati javaslat szerzői nem akartak további erőfeszítéseket tenni és konszenzust teremteni. Az eredmény ismert" - írta Gatyilov.

Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ BT Szíriát elítélő határozati javaslatát szombaton, egy nappal az után, hogy a szíriai kormányerők több mint kétszáz embert megöltek egy újabb megtorló akcióban. Moszkva és Peking már második alkalommal akadályozta meg, hogy a BT hivatalosan állást foglaljon a szíriai helyzetről. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a szavazás után azzal indokolta az orosz vétót, hogy a BT elé beterjesztett javaslat "kiegyensúlyozatlan" volt, szíriai rendszerváltásra hívott fel, és a hatalom megragadására bátorította az ellenzéket.

Moszkva azután, hogy tavaly októberben Kínával együtt megakadályozta a Szíriát elítélő BT-határozat elfogadását, saját határozattervezettel állt elő, amely egy kalap alá vette volna a szíriai kormányerők és a fegyveres ellenzék cselekedeteit. Ezt viszont a nyugati országok tartották elfogadhatatlannak.