Barbie után a Simpsons babákkal is harcba száll Irán

Vágólapra másolva!
Superman és Pókember maradhat az iráni boltokban, mert "pozitív" az üzenete, a többiek a nyugati kultúra trójai falovai.
Vágólapra másolva!

A Barbie után a Simpsons család szereplőit ábrázoló babákat is kitiltotta az iráni boltokból a Gyerekek és fiatal felnőttek intellektuális fejlődéséért felelős intézet. Indoklása szerint a lépés elkerülhetetlen, mivel a figurák a nyugati kultúrát terjesztik - írta a Shargh című lap.

Az cég irányelveiért felelős vezető nem részletezte, hogy kifejezetten a Simpsons családdal mi a gond. Megemlítette azonban, hogy például a nyugati előadókat utánzó babák semmiképpen sem kerülhetnek a polcokra, miként vonatkozik a tiltás azokra a babakonyhákra is, ahol alkoholos italok fogyasztására alkalmas poharak vannak.

Mohammad Hosszein Farjoo kiemelete azonban, hogy Superman és Pókember figuráit lehet árulni, ezeknek ugyanis pozitív az üzenetük, és az elnyomottak megsegítését jelképezik. Az intézet már évek óta ellenőrzi, milyen játékokat árusíthatnak Iránban. A Barbie babákról még 1996-ban kijelentették, hogy ezek valójában trójai falovak. Ennek megfelelően az idén januárban is boltok tucatjaiban voltak razziák, amikor Barbie babákat foglaltak le.

Iránban 1979, az iszlám forradalom óta harcot hirdettek a nyugati kultúra befolyása ellen. Ennek dacára a filmek, könyvek, játékok illegális úton bejutnak az országba. A Huffington Post úgy tudja, míg az éves iráni játékimport értéke 57 millió dollár, legalább 20 milliónyi csempészáru jut be az országba, ahol a mintegy 75 milliós lakosság egynegyede 15 év alatti.