Gátszakadás pusztított el egy bolgár falut

Átszakadt egy víztározó gátja a dél-bulgáriai Biszer falu közelében, a víz az egész falut elpusztította. Legalább hárman meghaltak, a falu lakosai elöntött házaik tetején várják, hogy kimentsék őket.

Árvíz pusztította el a dél-bulgáriai Biszer falut hétfőn reggel, miután a heves esőzés és a hónyomás hatására átszakadt egy kisebb víztározó gátja; az árvízben egy rádiójelentés szerint legkevesebb három ember vesztette életét. A falu mintegy 800 lakosát felszólították, hogy másszanak fel elöntött házaik tetéjere, és ott várják be, míg csónakokkal kimentik őket - mondta el a hivatalában rekedt Zlatka Valkova polgármester a bolgár közszolgálati rádiónak. "Nem látok mást, csak vizet és romokban álló házakat" - mondta.

A hatóságok szerint az árvízben három idős férfi vesztette életét. A két és fél méter magas áradat a falu házainak 90 százalékát tönkretette. Nikolaj Nikolov, a bolgár polgári védelem igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a görög határ menti térségben két nagy duzzasztógát is veszélyben van, és ugyancsak árvízzel fenyeget. A fővárosból, Szófiából mentőalakulatokat és speciális berendezéseket indítottak útnak a térségbe.

Az olvadó hó és az esőzés miatt riasztást adtak ki

Hétfőn reggel le kellett állítani a görög határ közelében húzódó vasútvonal forgalmát a Marica folyó áradása miatt. A Belgrádból Isztambulba tartó szerelvény az éjszaka közepe óta a térségben vesztegel, miután mozdonya kisiklott. A dél-bulgáriai Rodope-hegységre vörös színű riasztást adtak ki a heves esőzés és az erőteljes hóolvadás miatt. Közben a 27 bolgár megyéből 11-ben továbbra is narancs színű riasztás van érvényben a havazás okán, amely előrejelzések szerint a következő napokban is folytatódik, várhatóan mínusz 17 Celsius-fokos fagyok kíséretében.

Az Európában január utolsó napjai óta tomboló hideghullám következtében Bulgáriában mínusz 31 fokos hideget is mértek, és a fagyos idő eddig mintegy tíz halálos áldozatot követelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK