Alkotmányellenesnek minősítették a melegházasságok tilalmát Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek minősített egy amerikai bíróság egy 2008-as, a melegházasságok tiltását kimondó kaliforniai népszavazást kedden.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenesnek minősítette kedden egy San Franciscó-i körzeti szövetségi bíróság a melegházasságok népszavazás által megerősített kaliforniai tilalmát. A bírók 2:1 arányban mondták ki a 2008-as választói akaratnyilvánítás alkotmányellenességét. A törvényszék ezzel jóváhagyta egy szövetségi bíró 2010-ben hozott határozatát. Az ítéletet az azonos neműek házasságának betiltását követelő csoportok meg fogják fellebbezni. Kérhetik, hogy a most ítéletet hozó bíróság kibővített összetételben tárgyalja újra az ügyet, vagy fordulhatnak egyenesen akár az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához.

A tilalmat kedden alkotmányellenesnek minősítő két bírót demokrata, a tilalmat jóváhagyó bírót pedig republikánus kormányzás alatt nevezték ki. A testület egyébként kedden azt a kifogást is elvetette, hogy a 2010-ben ítélkező bírónak, az azóta visszavonult Vaughn Walkernek el kellett volna utasítania az ügy tárgyalását, mert mint elismerte, maga is homoszexuális.

Kaliforniában egy állami bíróság 2008-ban mondta ki először, hogy alkotmányellenes a melegházasságok tilalma. Ugyanabban az évben azonban a "8. javaslatról" szóló népszavazás úgy módosította az állam alkotmányát, hogy az csak az egy férfi és egy nő között megköttetett frigyet ismerte el házasságnak.

Az amerikai államok túlnyomó többségében tilos az azonos neműek házassága. A homoszexuális párok frigyre lépését mindössze hat államban - New Yorkban, Connecticutban, Massachusettsben, Iowában, New Hampshire-ben és Vermontban, valamint a szövetségi területen fekvő fővárosban, Washingtonban engedélyezték. A tilalmat minden esetben bírósági vagy törvényhozási határozatok oldották fel, a népszavazások rendre a heteroszexuális házasságok kizárólagossága mellett foglalnak állást.