Feltámadt a harcos amerikai konzervatív

USA, Iowa, Rick Santorum, republikánusok
Vágólapra másolva!
Újabb látványos fordulat következett be abban a küzdelemben, amelyben eldől, hogy ki lesz a republikánus kihívója Barack Obamának a novemberi amerikai elnökválasztáson. A keményvonalas konzervatív Rick Santorum fontos győzelmeket aratott a legutóbbi fordulóban, és ezzel megingatta az eddig fő esélyesnek tűnő Mitt Romney pozícióját.
Vágólapra másolva!

A hétvégi, mérsékelten izgalmas nevadai szavazás után újabb látványos fordulat következett be az Egyesült Államokban a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Kedden (magyar idő szerint szerda hajnalban) Colorado és Minnesota államban tartottak úgynevezett kaukuszt, amely egy speciális, gyűlésekre hasonlító választási eljárás. A résztvevők nem közvetlenül a politikusokra szavaznak, hanem küldötteket választanak, akik egy későbbi időpontban döntenek a jelöltekről.

A CNN előrejelzése szerint Minnesota államban Rick Santorum korábbi szenátor nyert. Santorum keményvonalas konzervatív politikus, hevesen ellenzi például a melegházasságot és az abortuszt minden esetben, beleértve a nemi erőszakot vagy a vérfertőzést is. Ez már a második győzelme az előválasztási szezonban, ő nyerte ugyanis az első menetet Iowa államban, igaz, csak néhány szavazattal.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Rick Santorum lendületben

Akkor azt a Mitt Romney-t győzte le, aki az utóbbi hetekben a verseny fő esélyesévé nőtte ki magát. Az egykori üzletember és massachusettsi kormányzó Romney nyerni tudott New Hampshire-ben, Floridában és legutóbb Nevadában is, amivel úgy tűnt, megszilárdította a pozícióját. Romney-t ugyanakkor sok bírálat érte a kampányban amiatt, hogy korábban több, a konzervatívok számára fontos kérdésben a mostaninál liberálisabb álláspontot képviselt.

Santorum épp arra építette kampányát, hogy Romney-val ellentétben ő valódi konzervatív, és a minnesotai eredmények alapján sok republikánusnál célba talált ez az üzenet. Santorum mostani győzelmi beszédében egyenesen arról beszélt, hogy Romney valójában azonos Barack Obamával.

A mostani eredmények Romney számára azért is különösen kínosak, mert (55 százalékos feldolgozottságnál) Minnesotában nemcsak Santorum, hanem az állam szerepének radikális visszaszorításával kampányoló Ron Paul kongresszusi képviselő is megelőzte. Romney közel 17 százalékot ért el, míg Paul majdnem 27-et, Santorum pedig több mint 45-öt. A coloradói jelöltállító gyűléseken is nyert Santorum - jelentette be a CNN-ben a Republikánus Párt coloradói elnöke.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mitt Romney egy coloradói kampányrendezvényen

Szavazást tartottak kedden Missouri államban is, amelyet a CNN előrejelzése szerint szintén Santorum nyert meg. Ennek a szavazásnak azonban nincs valódi tétje, mert az eredmény nem számít bele a hivatalos előválasztási versenybe. Ebben az államban március közepén tartják a hivatalos előválasztást. (A kavarodás oka, hogy az országos republikánus pártvezetés bünteti azokat az államokat, amelyek szerintük túl korai időpontra tűzik ki az előválasztásukat. Így amikor Missouri bejelentette, hogy február elején akar szavazást tartani, akkor a pártvezetés részéről jelezték, hogy ennek eredményét nem fogják elfogadni. Így lesz egy hivatalos szavazás is, a mostaninak pedig legfeljebb szimbolikus jelentősége van a republikánus elnökjelölt kiválasztása szempontjából).

Egy rendezvényen úgynevezett konfettibombával próbálták megzavarni Santorumot

Az előválasztási küzdelem tétje annak eldöntése, hogy kit indít a republikánus párt Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben a novemberi elnökválasztáson. A republikánus indulók abban egyetértenek, hogy Obama elnöksége alatt túlságosan nagyra nőtt az állam szerepe, és kampánybeszédeikben gyakran emlegetik, hogy ha ez folytatódik, akkor az Egyesült Államokból szocialista ország lesz. Támadják Obamát azért is, mert szerintük intézkedései nem javítottak, sőt rontottak a négy évvel ezelőtt elmélyült pénzügyi válság által megroppantott gazdaság helyzetén. A republikánusok számára ugyanakkor rossz hír, hogy a legutóbbi felmérések szerint elkezdett javulni Obama megítélése, és egy e heti kutatás szerint hosszú idő után először ismét 50 százalék fölé ment az elégedettségi mutatója. Ez vélhetően összefüggésben van azzal is, hogy az utóbbi hónapokban javultak a gazdasági kilátások és a munkaerő-piaci adatok.

Republikánus előválasztások lesznek mind az 50 államban, és a folyamat eltart egészen nyár elejéig, majd az augusztusi pártgyűlésen történik meg a hivatalos jelölés. A gyűlésen 1144 küldött támogatására van szükség ahhoz, hogy valakiből jelölt lehessen, és egyelőre ezeknek a küldötti támogatásoknak csak a töredéke dőlt el. A korábbi kampányokban ugyanakkor rendszerint már az előválasztások első hónapjaiban egyértelművé vált, hogy ki lesz a jelölt, a legtöbb győzelmet begyűjtő politikus mellől ugyanis sorra kidőlt a többi induló.

Az eddigi tapasztalatok alapján azonban lehetséges, hogy ezúttal elhúzódik a küzdelem a republikánus jelöltségért. A következő komolyabb megmérettetés március 6-án, az úgynevezett szuperkedden lesz, amikor egyszerre 11 államban lesznek szavazások. A Dél-Karolinában magabiztos győzelmet arató, azóta viszont gyengébben szereplő Newt Gingrich például már jelezte, hogy semmiképp nem fog kiszállni, és a mostani eredmények után minden bizonnyal Santorum is maradni fog a versenyben. A végső győzelemre ugyan kevés eséllyel bíró, de biztos támogatói - és így anyagi - bázissal rendelkező Ron Paul várhatóan szintén ki fog tartani, így a küzdelem a mostani felállásban folytatódik tovább.