Irán már barterezne az élelmiszerért

Vágólapra másolva!
Aranyat és kőolajat is felkínál Irán csak, hogy élelmiszerhez jusson. A nyugati hatalmak szankciója miatt ugyanis nem tudja kifizetni a legalapvetőbb élelmiszereket. Az iráni hatóságok szerint a nép mindent elvisel, csak joga legyen a nukleáris technológiához.
Vágólapra másolva!

Barterrel próbálja meg megoldani az egyre komolyabb élelmiszerhiányt Irán. A perzsa ország aranyat és olajat kínál az élelmiszerért, az atomprogramja miatt elrendelt legújabb szankciók ugyanis megakadályozzák abban, hogy importálja a legalapvetőbb élelmiszereket a 74 millió iráni lakosnak. Az Egyesült Államok és az Európai Unió által kivetett szankciók nem akadályozzák meg, hogy a cégek élelmiszert adjanak el Iránnak, de megnehezítik a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat, amelyek az áru kifizetéséhez kellenek.

A kereskedők beszámolója szerint egyre nagyobb nehézségekbe ütközik olyan alapvető élelmiszerek beszerzése, mint a rizs, az étolaj és gabonafélék, ezért egyre nagyobb a drágaság. Mindeközben az irániak elnökválasztásra készülnek márciusban, és a Reuters hírügynökség szerint a szavazatukkal Mahmúd Ahmadinezsád elnök gazdaságpolitikájáról is véleményt fognak mondani.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint szükség van a szankciókra, hogy Iránt rákényszerítsék a visszatérésre a tárgyalóasztalhoz, még mielőtt nem késő, és nem gyárt annyi nukleáris anyagot, amennyi egy atombomba előállításához szükséges. Irán viszont azt állítja, hogy az atomprogramja békés.

Az iráni hatóságok tagadják, hogy a szankciók jelentősebb gondokat okoznának a gazdaságnak, de azt is mondják, hogy az irániak készek elviselni bármilyen nehézséget, hogy kiálljanak az ország joga mellett a nukleáris technológiához.

Az iráni reformerek a jövő hétre tüntetést terveznek, ahol kiderülhet, hogy az egyre dráguló élelmiszerek miatt hajlandók-e az utcára is kimenni az irániak.