Megölték egy katonai kórház vezetőjét Szíriában

2012.02.11. 17:20

Meggyilkolták egy katonai kórház igazgatóját, aki ezzel a legmagasabb rangú áldozata lett a szíriai felkelésnek. Közben az al-Kaida szíriai megjelenésére is utalnak jelek.

Megölték az egyik szíriai katonai kórház vezetőjét Damaszkuszban - írta a BBC. A szíriai állami hírügynökség szerint egy "fegyveres terroristacsoport" tagjai követték el a gyilkosságot.

A BBC szerint a felkelés kezdete óta ez az első eset, hogy magas katonai rangban álló embert öltek meg a lázadók. Az állami közlemény szerint három férfi tüzet nyitott Isza el-Koli dandártábornokra, amikor elhagyta a szíriai fővárostól északra fekvő otthonát.

A Szana állami hírügynökség egy képet is közölt, amelyen egy elvérzett férfi látható, lőtt sebbel a nyakán. A BBC szerint egy csoport sem vállalta a gyilkosságot.

Közben a véres összecsapások tovább zajlanak a polgárháború sújtotta országban. Homsz város legutóbbi ágyúzásakor tizenöten haltak meg aktivisták szerint.

Egy nappal korábban két autóba rejtett bomba 28 embert ölt meg az észak-szíriai Aleppóban. A Szabad Szíriai Hadsereg a BBC-nek azt mondta, több helyen támadják a hadsereg állásait, de a robbantásért nem vállaltak felelősséget.

Amerikai hivatalnokok szerint az aleppói akcióért az al-Kaida a felelős, és fegyveresei Irakból szöknek át a polgárháborús országba. Állítólag Ajman Zavahiri, az al-Kaida vezetője indította az akciót Szíriában.