Betiltják a megkövezést Iránban

2012.02.13. 19:56

Az iráni büntetőtörvénykönyv reformjához már csak Ahmenizsád elnök aláírása szükséges. Iránban az elmúlt harminc évben összesen 99 embert köveztek halálra, a büntetést általában házasságtörő férfiakra vagy nőkre szokták kiszabni, mégis még most is több mint száz gyerek van börtönben.

Az iráni média jelentése szerint Irán büntetőtörvénykönyvének reformját tervezi, amely megtiltaná a halálra kövezést és a kiskorúak büntetését - írja internetes oldalán a Telegraph.

A brit napilap szerint a változtatásokat már elfogadta az úgynevezett őrök tanácsa, az a testület, amely arra vigyáz, hogy az ország törvényei összhangban legyenek az iszlám törvényeivel. A jogszabály életbelépéséhez már csak az iráni elnök aláírására van szükség.

A reform előtt Iránban börtönözték be a legtöbb kiskorút. A Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet szerint több mint száz gyerek van most is siralomházban, többségük még nem töltötte be a 18. életévét.

Iránban az elmúlt harminc évben összesen 99 embert köveztek halálra, a büntetést általában házasságtörő férfiakra vagy nőkre szokták kiszabni.

Az Amnesty International szakértője azonban arra figyelmeztet, hogy a reform nem olyan egyértelmű az iráni jogrendszerben, mint amilyennek első ránézésre tűnik.