Betiltják a megkövezést Iránban

Vágólapra másolva!
Az iráni büntetőtörvénykönyv reformjához már csak Ahmenizsád elnök aláírása szükséges. Iránban az elmúlt harminc évben összesen 99 embert köveztek halálra, a büntetést általában házasságtörő férfiakra vagy nőkre szokták kiszabni, mégis még most is több mint száz gyerek van börtönben.
Vágólapra másolva!

Az iráni média jelentése szerint Irán büntetőtörvénykönyvének reformját tervezi, amely megtiltaná a halálra kövezést és a kiskorúak büntetését - írja internetes oldalán a Telegraph.

A brit napilap szerint a változtatásokat már elfogadta az úgynevezett őrök tanácsa, az a testület, amely arra vigyáz, hogy az ország törvényei összhangban legyenek az iszlám törvényeivel. A jogszabály életbelépéséhez már csak az iráni elnök aláírására van szükség.

A reform előtt Iránban börtönözték be a legtöbb kiskorút. A Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet szerint több mint száz gyerek van most is siralomházban, többségük még nem töltötte be a 18. életévét.

Iránban az elmúlt harminc évben összesen 99 embert köveztek halálra, a büntetést általában házasságtörő férfiakra vagy nőkre szokták kiszabni.

Az Amnesty International szakértője azonban arra figyelmeztet, hogy a reform nem olyan egyértelmű az iráni jogrendszerben, mint amilyennek első ránézésre tűnik.